• Головна
  • Новини
  • Константинополь: УПЦ (МП) не має права вимагати, щоби екзархи покинули Україну...

Константинополь: УПЦ (МП) не має права вимагати, щоби екзархи покинули Україну

26.09.2018, 12:20
Константинополь: УПЦ (МП) не має права вимагати, щоби екзархи покинули Україну - фото 1
Українська Православна Церква Московського Патріархату не має права вимагати, щоб екзархи Константинопольського Патріархату покинули Україну.

Українська Православна Церква (Московського Патріархату) не має права вимагати, щоб екзархи Константинопольського Патріархату покинули Україну.

Про це в ексклюзивному коментарі Укрінформу сказав доктор богослов’я, єрарх Константинопольського Патріархату архиєпископ Тельміський Йов (Геча), коментуючи рішення Синоду УПЦ (МП), у якому призначення екзархів Константинопольського Патріархату в Київ названо “грубим втручанням” у внутрішні справи Церкви і міститься вимога, аби вони покинули Україну.

«По якому праву УПЦ (МП) засуджує Вселенський Патріархат, якщо у міжцерковних відносинах УПЦ (МП) не є самостійною одиницею у веденні діалогу, вона не є суб’єктом, не веде листування, у якому бере участь виключно РПЦ», - заявив владика Йов.

Він також додав, що десять років тому не екзархи, а сам Вселенський Патріарх приїздив до Києва, без запрошення з боку УПЦ (МП), “і все одно Церква під керівництвом митрополита Володимира обрала тоді не шлях конфронтації, а шлях діалогу і порозуміння».

Як інформувала РІСУ, 7 вересня Вселенський Патріархат призначив двох екзархів у Києві для підготовки до процесу надання афтокефалії.

РПЦ назвала це призначення "вторгненням на свою канонічну територію" та пригрозила розривом євхаристійного спілкування.

14 вересня Синод РПЦ прийняв рішення припинити участь у структурах під верховенством Константинопольського Патріархату і поминанні Вселенського Патріарха Варфоломія під час Богослужінь.

Того ж дня Предстоятель УПЦ (МП) Онуфрій, доповідаючи учасникам Синоду РПЦ, заявив, що священнослужителі його Церкви не зустрічатимуться з екзархами Вселенського Патріарха в Україні, бо ті приїхали сюди без їхнього благословення.

17 вересня екзархи Вселенського Патріархату на зустрічі з Президентом України Петром Порошенком у Києві заявили, що процес надання автокефалії УПЦ є «вирішеним питанням».

26 вересня Синод УПЦ МП назвав призначення екзархів Вселенського Патріархату «грубим втручанням у внутрішні справи Української Православної Церкви і порушенням її канонічної території».