• Головна
  • Новини
  • Константинополь: Відмова представників УПЦ МП від діалогу заганяє їх у глухий кут...

Константинополь: Відмова представників УПЦ МП від діалогу заганяє їх у глухий кут

20.09.2018, 13:51
Константинополь: Відмова представників УПЦ МП від діалогу заганяє їх у глухий кут - фото 1

Представник Вселенського Патріархату при Всесвітній раді Церков у Женеві архиєпископ Тельміський Іов (Геча) висловив жаль з приводу того, що священнослужителі УПЦ МП відмовляються від діалогу з представниками Константинополя, бо вони таким чином заганяють себе в глухий кут.

Представник Вселенського Патріархату при Всесвітній раді Церков у Женеві архиєпископ Тельміський Іов (Геча) висловив жаль з приводу того, що священнослужителі УПЦ МП відмовляються від діалогу з представниками Константинополя, бо вони таким чином заганяють себе в глухий кут. Про це єрарх заявив в інтерв’ю «Главкому».

«Дуже шкода, що представники УПЦ Московського Патріархату поки що відмовляються від діалогу з представниками Вселенського Патріархату та інших частин Українських Церков. Заяви про відмову від таких братерських зустрічей і діалогу, шантаж євхаристійною єдністю та заборона співслужити з єрархами Вселенського Патріархату лише заганяють їх в глухий кут і ще більше погіршують їхнє канонічне становище», - скаав він.

Архиєпископ Іов водночас висловив сподівання, що ця відмова є тимчасовою.

«Маю надію, що це лише тимчасово і що наші брати з УПЦ Московського Патріархату зрозуміють помилковість такого шляху і відкриють свої серця для діалогу та братерського єднання во Христі. Так само і представники інших частин Українських Церков, які поки що з різних причин не є в єдності зі Вселенським православ’ям. Адже єдність во Христі має бути нашою найголовнішою метою. Це заповів Сам Христос: «Да будуть всі єдино, як Ти, Отче, в Мені, і Я в Тобі, так і вони да будуть в Нас єдино» (Ін. 17:21). І «по тому впізнають всі, що ви є учні Мої, якщо матимете любов поміж собою» (Ін. 13:35)», - наголосив єрарх Вселенського Патріархату.

Як інформувала РІСУ, 7 вересня Вселенський Патріархат призначив двох екзархів у Києві для підготовки до процесу надання афтокефалії.

РПЦ назвала це призначення "вторгненням на свою канонічну територію" та пригрозила розривом євхаристійного спілкування.

14 вересня Синод РПЦ прийняв рішення припинити участь у структурах під верховенством Константинопольського Патріархату і поминанні Вселенського Патріарха Варфоломія під час Богослужінь.

Того ж дня Предстоятель УПЦ (МП) Онуфрій, доповідаючи учасникам Синоду РПЦ, заявив, що священнослужителі його Церкви не зустрічатимуться з екзархами Вселенського Патріарха в Україні, бо ті приїхали сюди без їхнього благословення.

17 вересня екзархи Вселенського Патріархату на зустрічі з Президентом України Петром Порошенком у Києві заявили, що процес надання автокефалії УПЦ є «вирішеним питанням».