• Головна
  • Новини
  • Візантія перетворилась на мусульманську державу, тому Константинополь нам не указ, - Митрополит УПЦ (МП) Онуфрій...

Візантія перетворилась на мусульманську державу, тому Константинополь нам не указ, - Митрополит УПЦ (МП) Онуфрій

15.09.2018, 06:52
Візантія перетворилась на мусульманську державу, тому Константинополь нам не указ, - Митрополит УПЦ (МП) Онуфрій - фото 1

Предстоятель УПЦ (МП) Онуфрій у різкій формі висловився про Константинополь та політику, яку він проводить щодо України. За його словами Вселенський Патріархат не має жодного права втручатися в українські справи, оскільки їхні попередники довели Візантію до краху і колишня могутня імперія стала мусульманською державою.

Предстоятель УПЦ (МП) Онуфрій у різкій формі висловився про Константинополь і політику, яку той проводить щодо України. За його словами, Вселенський Патріархат не має жодного права втручатися в українські справи, оскільки їхні попередники довели Візантію до краху, і колишня могутня імперія стала мусульманською державою.

Таку думку Предстоятель УПЦ (МП) висловив в ефірі програми «Ранок з Інтером».

«Константинопольський Патріархат надіслав в Україну двох своїх екзархів. Такі дії є антиканонічними — надсилати в нашу незалежну Церкву своїх легатів, своїх екзархів», – заявив єрарх і пояснив, чому Константинополь вчинив неправильно.

«Колись це була могутня Церква, яка охоплювала весь цивілізований світ, вона себе ототожнювала з Візантійською імперією. Візантійська імперія охоплювала весь світ, і Церква була еквівалентною імперії. Але сьогодні тієї імперії немає. Вони живуть минулим», - зауважив він.

«Сьогодні велика держава Візантія стала Туреччиною, і віра там нині не православна. Сьогодні православних віруючих там можна перерахувати на пальцях. Ті, хто свою рідну Вітчизну довели до того, що вона з православної держави перетворилася на мусульманську державу, хочуть нами командувати і вчити нас, як нам потрібно жити. Вони хочуть теж довести нашу Україну до такого стану, до якого довели свою Батьківщину. Тож немає ні морального, ні канонічного права призначати сюди екзархів і втручатися в наші справи», - пояснив свою позицію Предстоятель УПЦ (МП).

Як інформувала РІСУ, минулої п'ятниці Патріарх Константинопольський Варфоломій призначив двох екзархів в Україну, яким належить зайнятися питанням підготовки автокефалії для Української Православної Церкви. Це рішення зустріло рішучий протест з боку Московського Патріархату, який вважає Україну своєю канонічною територією.

14 вересня Предстоятель УПЦ (МП) Онуфрій, доповідаючи учасникам Синоду РПЦ, заявив, що священнослужителі його Церкви не зустрічатимуться з екзархами Вселенського Патріарха в Україні, бо ті приїхали сюди без їхнього благословення.

Того ж дня представники Російської Церкви пригрозили перервати євхаристійне спілкування з Вселенською Патріархією та заявили, що перестають поминати Патріарха Варфоломія під час Богослужінь.