У Вселенському Патріархаті прокоментували погрози РПЦ

14.09.2018, 10:13
У Вселенському Патріархаті прокоментували погрози РПЦ - фото 1
Архиєпископ Вселенського Патріархату Іов (Геча) назвав погрози нікчемними, і зазначив, що претензії РПЦ на верховенство в українському релігійному житті безпідставні.

Архиєпископ Вселенського Патріархату Іов (Геча) назвав погрози нікчемними, і зазначив, що претензії РПЦ на верховенство в українському релігійному житті безпідставні.

Усі погрози, озвучені церковними представниками Московського Патріархату, розірвати спілкування з Константинополем і спроби залякування повторенням великого розколу на православ'я і католицтво є нікчемними, розповів архиєпископ Тельмиський владика Іов (Геча) в інтерв'ю виданню Cerkvarium, повідомляє ZN,UA.

"Припиняти євхаристійне спілкування потрібно з поважних, догматичних причин, а не з примхи. Щодо питання розколу і автокефалії в Україні всім відомо, що ця проблема не є питанням богословського характеру, і тут не потрібно звинувачувати когось у єресі. Тому, загрози є скоріше зловживанням", - підкреслив архиєрей.

Архиєпископ Іов акцентував увагу на тому, що претензії РПЦ на верховенство в українських релігійних питаннях є безпідставними і безглуздими, оскільки Україна є і завжди була безумовною канонічною територією Константинопольського Патріархату.

"Коли Україна вже не є частиною Російської імперії (та Радянського Союзу), і коли в ній триває майже 30 років церковний розкол, через який мільйони людей перебувають поза межами канонічної Церкви, і з якими до цього часу Московський Патріархат не здатен впоратися, Вселенський Патріархат зобов'язаний вжити належних заходів. При цьому слід підкреслити, що він не втручається у справи чужої Помісної Церкви, але діє на своїй канонічній території – на території Київської митрополії... Автокефалія України пропонується Вселенським Патріархатом не як зброя для війни, але як ліки, щоб залікувати церковний розкол", - пояснив владика.

Як інформувала РІСУ, минулої п'ятниці Патріарх Константинопольський Варфоломій призначив двох екзархів в Україну, яким належить зайнятися питанням підготовки автокефалії для Української Православної Церкви. Це рішення зустріло рішучий протест з боку Московського Патріархату, який вважає Україну своєю канонічною територією.

В УПЦ (МП) також негативно відреагували на призначення єрархів та можливість отримання Томосу про автокефалію для УПЦ. Так, митрополит Антоній (Паканич) заявив, що УПЦ (МП) не визнає автокефалію і не буде співслужити з новою українською Церквою.