• Головна
  • Новини
  • Митрополит Антоній (Паканич): Ми не визнаємо нову Українську Православну Церкву...

Митрополит Антоній (Паканич): Ми не визнаємо нову Українську Православну Церкву

13.09.2018, 14:54
Митрополит Антоній (Паканич): Ми не визнаємо нову Українську Православну Церкву - фото 1
Керуючий справами УПЦ (МП) митрополит Антоній (Паканич) заявив, що їхня Церква не визнає новостворену УПЦ.

Керуючий справами УПЦ (МП) митрополит Антоній (Паканич) заявив, що їхня Церква не визнає новостворену УПЦ.

Про це він сказав у інтерв’ю грецькому агентству церковних новин «Ромфея».

«Наша Церква не визнає ці дії і не буде співслужити з новою «церквою». Церква – це велика духовна родина, це означає, що більшість наших вірних та парафій залишаться у лоні канонічної Церкви, не зрадять своїх пастирів, яких люблять і за якими йдуть», - зазначив він.

Єрарх УПЦ (МП) не відкидає, що чимало священнослужителів та мирян все ж покинуть «канонічний» Московський Патріархат та перейдуть до УПЦ.

«Деякі підуть, але не багато, підуть головним чином проблемні. У родинах українців знову почнуться суперечки, будуть знову захоплювати наші храми, брат піде на брата, виникнуть конфлікти. Подібні події ми вже пережили на початку 90-х років минулого століття, коли стався розкол», - зробив прогноз митрополит.

Керуючий справами УПЦ (МП) також зауважив, що після Томосу та створення УПЦ ситуація у церковно-суспільному житті України кардинально зміниться.

«Все буде навпаки. Сьогоднішні розкольники стануть автокефальною Церквою, а нашу канонічну Церкву спробують зробити чужою для нашої країни. Тут Вселенський Патріарх компрометує себе в очах нашого віруючого народу, нашого духовенства і архиєреїв», - зробив висновок митрополит Антоній (Паканич).

Нагадаємо, що в УПЦ (МП) від початку не вірили у можливість отримання Томосу для УПЦ. Заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ (МП) протоєрей Миколай Данилевич, коментуючи звернення Українських Церков та Президента Петра Порошенка до Вселенського Патріарха Варфоломія щодо надання Томосу про автокефалію УПЦ заявив, що весь цей процес завершиться «пшиком».

«Буде багато шуму в ЗМІ, і на тому все закінчиться», - компетентно заявив священнослужитель.

Щоби пояснити свою думку, він навіть вдався до алегорії.

«Чому? Тому що будують на тому фундаменті, на якому в принципі будувати неможливо. Починати треба з УПЦ, а не з її сепаратних частин. Піджак до ґудзика не пришивають, а навпаки, ґудзик до піджака», - наголосив він.

Як інформувала РІСУ, минулої п'ятниці Патріарх Константинопольський Варфоломій призначив двох екзархів в Україну, яким належить зайнятися питанням підготовки автокефалії для Української Православної Церкви. Це рішення зустріло рішучий протест з боку Московського Патріархату, який вважає Україну своєю канонічною територією.