• Головна
  • Новини
  • Єленський: Більшість Церков не підтримає розкольницьку позицію Московського Патріархату...

Єленський: Більшість Церков не підтримає розкольницьку позицію Московського Патріархату

13.09.2018, 11:07
Впродовж ХХ століття Московський Патріархат десятки разів робив демарш щодо Константинопольського Патріарха і, здебільшого, це було через українське питання.

Упродовж ХХ століття Московський Патріархат десятки разів робив демарш щодо Константинопольського Патріарха і, здебільшого, це було через українське питання.

Про це на телеканалі ZIK розповів народний депутат України Віктор Єленський.

«Була спроба Москви створити пан-православний конструкт персонально Сталіним. Адже саме він певний час мав до цього смак і хотів створити православну єдність під контролем Москви. Для цього була організована спеціальна нарада у 1948 році. Але Константинопольський Патріарх на цю всеправославну нараду не приїхав і після цього його почали дуже критикувати», – зазначив депутат.

На його думку, імовірно, що ті матеріали, які тоді нагромадили каноністи Московського Патріархату, зараз витягнуть з шухляди і знову запускатимуть в обіг. Також не варто забувати про пам’ятний момент у 1995 році, коли Константинополь взяв під свою юрисдикцію православні Церкви у США та Канаді.

«Саме тому, я думаю, що більшість Церков не підтримає розкольницьку позицію Московського Патріархату. Адже їй немає на чому ґрунтуватися, бо православ’ю в Україні належиться автокефалія через багато чинників», – наголосив Єленський.

Також він розповів, що існує відео, де чітко видно, коли Патріарх Кирил служив останню Літургію, і взагалі нікого не згадав з Патріархів на великому вході.

«Я думаю, що це свідчить про розгубленість, яка існує у Московському Патріархаті, тому що вони не до кінця розуміють, як далеко вони можуть зайти у своєму прагненні зупинити Константинопольський Патріархат», – вважає він.

Нагадаємо, минулої п'ятниці Патріарх Константинопольський Варфоломій призначив двох екзархів в Україну, яким належить зайнятися питанням підготовки автокефалії для Української Православної Церкви. Це рішення зустріло рішучий протест з боку Московського Патріархату, який вважає Україну своєю канонічною територією.