• Головна
  • Новини
  • УПЦ КП: Якщо РПЦ розірве стосунки із Вселенським Патріархатом, то це буде ненадовго...

УПЦ КП: Якщо РПЦ розірве стосунки із Вселенським Патріархатом, то це буде ненадовго

12.09.2018, 11:07
УПЦ КП: Якщо РПЦ розірве стосунки із Вселенським Патріархатом, то це буде ненадовго - фото 1
Якщо Російська Православна Церква після отримання УПЦ Томосу про автокефалію і відійде від спілкування із Вселенським Патріархатом, то це буде ненадовго.

Якщо Російська Православна Церква після отримання УПЦ Томосу про автокефалію і відійде від спілкування із Вселенським Патріархатом, то це буде ненадовго.

Таку думку в інтерв'ю Укрінформу висловив архиєпископ, речник УПЦ КП Євстратій (Зоря), коментуючи заяву Синоду РПЦ, де Патріарху Варфоломію в ультимативній формі наказувалося відкликати призначених в Україну екзархів.

"Очевидно, це (заява Синоду РПЦ) не оголошення війни, а ультиматум. Погрози. Сутність цих погроз достатньо ясно виклав митрополит Іларіон Алфєєв, який відповідає за церковну дипломатію РПЦ і є членом Синоду. Там в інтерв'ю чітко прозвучали погрози, звинувачення на адресу Константинопольського Патріарха, ледь не аж до відповідальності перед судом. І вимога прозвучала: відкликати рішення про призначення екзархів у справі надання автокефалії та зупинити саме рішення про автокефалію. Якщо рішення не буде зупинене, то РПЦ пообіцяла дії у відповідь. Найбільше, що може бути, – це оголошення про певний розрив у відносинах" - розповів Зоря.

Водночас, за його словами, якої глибини буде цей розрив - сказати важко.

"Чи буде це розрив між патріархами, що означає припинення поминання за Богослужінням Патріарха Варфоломія, чи буде оголошено про заборону співслужіння єрархів Церков (коли буде можливість служити Літургію разом священикам, але не буде можливості співслужити єрархам). За таким сценарієм розвивався конфлікт між Єрусалимською та Антіохійськими Церквами, коли зрештою була оголошена заборона богослужбового спілкування клірикам", - пояснив архиєпископ Зоря.

Втім, він прогнозує, що "якщо вони відійдуть від спілкування, то... це станеться насправді ненадовго".

Речник УПЦ КП зауважив, що "між Церквами траплялися і роздори, і розділення, і суперечки, історія нам про це свідчить. І тим не менше, це не підривало в цілому єдності Церкви... Змінився час, змінилися зовнішні умови – і вони об'єдналися".

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського Патріарха з проханням видати Томос про автокефалію православної церкви в Україні.

19 квітня Верховна Рада підтримала це звернення.

Пізніше Порошенко заявив, що Вселенський Патріархат почав процедури, необхідні для надання автокефалії УПЦ.

2 вересня на Архиєрейському соборі в Стамбулі єпископи ухвалили рішення, що Вселенський Патріархат може надавати автокефалію без будь-яких погоджень.

7 вересня Вселенський Патріарх призначив в Україну представників (екзархів) для впровадження української автокефалії.

А 8 вересня Синод Російської Православної Церкви зробив заяву, якою вимагав скасувати це призначення.