Митрополит УПЦ (МП) пояснив, чому підтримує автокефалію

05.09.2018, 14:50
Митрополит УПЦ (МП) пояснив, чому підтримує автокефалію - фото 1
Автокефалія - це логічне завершення того шляху, що пройшла українська Церква. Про це в інтерв'ю журналу "Країна"сказав Олександр (Драбинко), митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський УПЦ (МП).

Драбинко.jpgАвтокефалія - це логічне завершення того шляху, що пройшла українська Церква. Про це в інтерв'ю журналу "Країна"сказав Олександр (Драбинко), митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський УПЦ (МП), інформує Gazeta.ua.

"У 1991-му Церква отримала права широкої автономії. Все, що ми подолали за роки незалежності, показує: церква визріла, аби бути самостійною. Митрополит Володимир у своєму заповіті писав, що автокефалія і помісний статус увінчають всі наші зусилля. Початок війни став останньою краплею. Наш духовний центр не може знаходитися в країні-агресорі. Досі у нас теж було своє бачення, але війна прискорила все", - говорить він.

Українська Церква має стати помісною і рівною сестрою в сім'ї інших Церков, вважає митрополит.

"Автокефалія дається якійсь церковній одиниці, бо вона має свою територію, духовні школи й віруючих. Бути незалежною і самокерованою на своїй державній території - це історичне і правильне бажання", - наголошує Олександр (Драбинко).

Це мої особисті пориви совісті, пояснює він.

"Я був вихований у повній свободі мислення при митрополиті Володимирі. 16 років був його секретарем. Мав доступ до історичної документації. Знаю, що УПЦ МП розглядають як сферу впливу, а не просто релігійну організацію. Тому й озвучую такі речі", - додає митрополит.

У квітні Президент Петро Порошенко й Верховна Рада звернулися до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням надати статус помісної Українській православній Церкві. До нього долучилися представники всіх православних Церков в Україні: 40 архиєреїв Київського Патріархату, 12 – Автокефальної церкви і близько десяти – з Московського патріархату. Відкрито про це заявили двоє митрополитів УПЦ (МП): Олександр (Драбинко) і Софроній (Дмитрук).