• Головна
  • Теми
  • На Синаксі Патріарх Варфоломій задекларував право Церкви-Матері вирішити українське православне питання...

На Синаксі Патріарх Варфоломій задекларував право Церкви-Матері вирішити українське православне питання

03.09.2018, 01:19
На Синаксі Патріарх Варфоломій задекларував право Церкви-Матері вирішити  українське православне питання - фото 1
Патріарх Варфоломій виступив з промовою на Синаксі, засідання якого тривають 1-4 вересня у Патріаршому соборі св. Георгія в Константинополі (Стамбулі), Туреччина.

Патріарх Варфоломій виступив з промовою на Синаксі, засідання якого тривають 1-4 вересня у Патріаршому соборі св. Георгія в Константинополі (Стамбулі), Туреччина.

У промові, вітаючи єрархів Церкви, Вселенський Патріарх Варфоломій зупинився на труднощах, з якими зіткнулося українське православ’я, назвавши їх труднощами не сьогоднішнього дня, труднощами, які не створив Вселенський Патріархат, але які він повинен і має законне право вирішити.

Варфоломій.JPG

Патріарх Варфоломій зробив екскурс в історію, у часи, коли відбулося приєднання православної Київської митрополії Константинопольського Патріархату до Московського. Йшлося про 1686 рік, коли Вселенський Патріарх Діонісій IV та Священний Синод Константинопольської Церкви, під тиском складних історичних обставин, видали суперечливий Томос про передачу Київської митрополії в канонічну юрисдикцію Московського Патріархату.

«Все почалося на початку 14-го століття, коли престол Київської митрополії було перенесено без канонічного дозволу Матері-Церкви до Москви. І з того часу з боку наших київських братів продовжувалися невтомні зусилля здобути незалежність від церковного контролю з боку Московського центру. Справді, упертість Московського Патріархату стала причиною  розколу, від якого досі страждає народ України», - наголосив у промові Варфоломій I.

За словами Вселенського Патріарха, розгляд цього питання з огляду на святі канони, не виправдовує ніякого втручання з боку Церкви Росії, оскільки це не юрисдикція Московського Патріархату. Київська Митрополія, наголосив вкотре Патріарх Варфоломій, «залишається постійно і безперервно у канонічній залежності  від Константинопольської Церкви-Матері».

Патріарх акцентував на  тому, що Церква-Мати (Константинопольський Патріархат) не поступалася своїми канонічними правами над Україною, і в тій ситуації, яка сьогодні склалася в українському православ'ї, і склалася через Росію, яка не змогла вирішити проблеми,  Вселенський Патріархат взяв на себе ініціативу вирішити українське питання.  Таку відповідальність має Церква-Мати, відповідно до повноважень, наданих їй Священними Канонами, і з огляду на юрисдикційну відповідальність Константинополя над Київською митрополією.

Патріарх Варфоломій повідомив єрархів Вселенського Патріархату про прохання надати Томос на автокефалію Українській православній Церкві від парламенту України, а  також про періодичні звернення від Патріарха Київського Філарета про оскарження його справи (тобто зняття анафеми, накладеної Московським Патріархатом. – ред.) .

Патріарх Варфоломій у своїй промові згадав єпископа і професора Макарія Крістополіса, який  довший час вивчав українське питання і направив офіційну доповідь на 90 сторінок з цього приводу  єпископату Константинополя.

Вивчивши усі відповідні церковні канони, каноністи Вселенського Патріархату зробили висновок, що «тільки один Константинопольський Патріарх має привілей судити і вирішувати конфлікти єпископів, духовенства та митрополитів інших Патріархів".

«Місія Вселенського Патріархату не полягає в нав'язуванні нових еклезіологічних принципів, але у збереженні істин віри, традицій та натхненних святоотцівських вчень, створених багато століть тому. Екуменічний Патріархат несе відповідальність за вирішення питань у церковному та канонічному порядку, оскільки він єдиний має канонічний привілей виконувати цей високий обов’язок», - резюмував Патріарх Варфоломій.