• Головна
  • Теми
  • Варфоломій I повідомив Кирилу, що надання автокефалії Україні припинить 25-ти річний розкол...

Варфоломій I повідомив Кирилу, що надання автокефалії Україні припинить 25-ти річний розкол

31.08.2018, 15:46
Варфоломій I повідомив Кирилу, що надання автокефалії Україні припинить 25-ти річний розкол - фото 1
Вселенський Патріарх повідомив російському Патріарху, що 25-річний розкол в українському православ’ї наближається до кінця. Константинопольський Патріархат готовий надати Українській Церкві автокефалію: «Це буде не створення нового розколу, а приєднання до Церкви».

З такою заявою після закінчення зустрічі двох Патріархів виступив митрополит Гальський Еммануїл, відповідальний за процес подання Томосу Україні. Про це повідомляє кореспондент Громадського з місця події.

«Константинопольська Церква сильна, і у неї є можливості по всьому світу. Вселенський Патріархат з його довгим життям і досвідом — перша Церква в православній родині, він відіграє особливу роль. Тому рішення іноді виходять звідси. Головне питання, яке обговорювалося, — питання ситуації в Україні. Ви знаєте, що там розкол, який триває більше 25 років. Вселенський Патріархат вирішив використовувати всі шляхи, щоб вирішити питання надання автокефалії Українській Православній Церкві. Рішення було ухвалено в квітні. І ми імплементуємо це рішення. Вселенський Патріархат не чинить розколу, такі погрози йдуть з іншого боку. Про це було повідомлено Патріарху Кирилу під час його візиту», — зазначив владика Еммануїл.

Єрарх наголосив, що питання подолання церковного розколу в Україні залишається важливим для Вселенського Патріархату.

Розмова Патріарха Варфоломія з Патріархом Кирилом тривала дві з половиною години.