• Головна
  • Новини
  • Після втрати України Патріарх Кирил може піти у відставку, - речник УПЦ КП...

Після втрати України Патріарх Кирил може піти у відставку, - речник УПЦ КП

29.08.2018, 12:28
Після втрати України Патріарх Кирил може піти у відставку, - речник УПЦ КП - фото 1
Якщо Патріарх Кирил не зможе переконати Вселенського Патріарха відмовитися від ідеї надання Томосу УПЦ, то йому, скоріш за все, доведеться піти у відставку.

Якщо Патріарх Кирил не зможе переконати Вселенського Патріарха відмовитися від ідеї надання Томосу УПЦ, то йому, скоріш за все, доведеться піти у відставку.

Таку думку в інтерв’ю РІСУ висловив речник Київського Патріархату архиєпископ Євстратій (Зоря).

«З Москви доходять чутки, що нібито Кремль поставив фактично ультиматум перед Патріархом Кирилом, що якщо він програє Україну, то він повинен піти. Раз він не здатний Україну втримати, то повинен прийти новий Патріарх – і цілком очевидно, на кого Кремль ставить – Тихон Другий, який за всіма своїми ознаками абсолютно вписується, на відміну від Патріарха Кирила, в путінську парадигму», - заявив єрарх.

«Я не знаю, чи ці чутки про заміну правдиві, але вони цілком логічні. І тому зрозуміло, чого їде Патріарх Кирил. Для чого це потрібно Константинополю? Константинополю це потрібно для того, щоб він не був ініціатором війни», додав він.

Архиєпископ УПЦ КП також зауважив, що між Патріархом Кирилом та з Кремлем існує певна напруженість у стосунках.

«Головна проблема Патріарха Кирила в його взаємовідносинах з Кремлем в тому, що він «сам захотел царствовать и всем владеть». Його публічні проблеми, всі ці панк-молебни тощо – все почалося тоді, коли він сказав, що «Патриарх Церкви исторической Руси – это не Патриарх Российской Федерации, потому что историческая Русь объемлет намного большее пространство. Президенты и правительства приходят и уходят, а Патриарх остается». І от коли він пішов шляхом Патріарха Нікона – священство вище царства – то російська влада пішла шляхом Алексія Михайловича. І почала ставити Патріарха Кирила на те місце, яке в її уявленні належить Патріарху: красиво створювати картинку і слухняно виконувати те, що говорить цар. Виглядати благочестиво, але ніяких власних думок не мати. І в царський, і в радянський час саме так ставилась влада. І Патріарх Алексій І, і Патріарх Пимен, і Алексій ІІ були радянською владою обрані саме за цим критерієм. Гарний вигляд, красиве богослужіння, достатній інтелектуальний рівень, – але слухняність та неініціативність», - наголосив архиєпископ Євстатій (Зоря).