• Головна
  • Новини
  • Після Томосу не буде жодного насильства з переділу церковного майна, - Патріарх Філарет...

Після Томосу не буде жодного насильства з переділу церковного майна, - Патріарх Філарет

03.08.2018, 10:57
Після Томосу не буде жодного насильства з переділу церковного майна, - Патріарх Філарет - фото 1
Заяви про «захоплення храмів», про можливість «громадянської війни» після отримання Томосу про автокефалію є прикладом кремлівської дезінформації, брехні, яка є частиною гібридної війни проти України.

Заяви про «захоплення храмів», про можливість «громадянської війни» після отримання Томосу про автокефалію є прикладом кремлівської дезінформаці, брехні, яка є частиною гібридної війни проти України.

Про це в інтерв’ю прес-центру Київської Патріархії заявив Патріарх Філарет.

Предстоятель УПЦ КП нагадав, що Москва не раз вдавалася до брехні, коли говорила про релігійний аспект війни на Донбасі, про гоніння на УПЦ (МП). Тепер черга дійшла до вимислів щодо захоплення храмів.

Патріарх Філарет зауважив, що Київський Патріархат у принципі не має можливості захоплювати чиїсь храми.

«Чому неможливо? Тому, що немає «храмів Київського Патріархату» чи «храмів Московського Патріархату». За українськими законами, всі храми і майно належать громадам – чи на правах власності, чи на правах користування, чи на правах оренди», - заявив він.

Першоєрарх нагадав, що в Законі про свободу совісті записано, що кожна громада може вільно обирати центр свого підпорядкування і змінювати його.

«Якщо людина раніше вважала, що Київський Патріархат «неправильний», а Московський – «правильний», а потім зрозуміла, що це не так, і вирішила належати до Київського Патріархату – має вона на це право чи ні? Має!», - зазначив Патріарх Філарет.

«Наша позиція така: якщо більше як дві третини громади вирішили на загальних своїх зборах, що треба перейти з одного Патріархату до іншого – то майно громада зберігає за собою, а меншість має право збудувати собі інший храм чи обладнати приміщення. Якщо вирішила проста більшість, не дві третини, тоді потрібно проводити почергове Богослужіння, щоб мали право користуватися храмом обидві частини колишньої однієї громади – і більшість, і меншість», - роз’яснив позицію Предстоятель Філарет.

«Бо якщо зараз переходять до нас десятки парафій, то після Томосу переходити будуть тисячі. Чому так? Бо зараз для тих, хто в МП, наша Церква – «не визнана, неканонічна». А після Томосу вона вже стане і визнаною, і для них «канонічною». Тому якщо зараз вони бояться переходити, щоби не стати «неканонічними», то після Томосу вони перестануть боятися», - спрогнозував він.

«Ніякого насильства після Томосу не буде, а майно належатиме громадам, як і тепер... Тому що наша мета – не храми, не майно, а єдність віруючих», - підкреслив Патріарх.

Говорячи про Києво-Печерську та Почаївську Лаври, Патріарх зазначив, що рано чи пізно вони перестануть бути осередками «русского міра».

«Ніхто не піде «захоплювати Лавру», як лякають в МП! Більше того – ми за ці понад чотири роки не раз самі заявляли, що заклики «йти на Лавру» – це провокація, яка грає на користь Кремля. І коли люди з Майдану в лютому 2014 р. через обурення проти підтримки, яку Лавра надавала так званим «тітушкам» і Януковичу, пішли до Лаври, то саме наші єпископи і священики, з Київського Патріархату, умовили людей не входити на територію Лаври», - нагадав Патріарх Філарет.