• Головна
  • Новини
  • Ніякої власності Московський Патріархат в Україні не має, - Патріарх Філарет...

Ніякої власності Московський Патріархат в Україні не має, - Патріарх Філарет

01.08.2018, 10:12
Ніякої власності Московський Патріархат в Україні не має, - Патріарх Філарет - фото 1
Про те, якій Церкві мають належати головні святині України, Києво-Печерська та Почаївська лаври, розповів Патріарх Філарет в інтерв’ю «Прямому».

Про те, якій Церкві мають належати головні святині України — Києво-Печерська та Почаївська лаври — розповів Патріарх Філарет в інтерв’ю «Прямому».

Філарет.jpg

«Справа в тому, що ніякої власності Московський Патріархат в Україні не має. Не має власності. Власність Церкви в Україні є власністю української Церкви. Ось взяти, наприклад, Києво-Печерська лавра, Почаївська лавра – чия це власність? Власність української держави. І держава передала свою власність в користування українській Церкві Московського Патріархату. Але коли буде тут українська Церква визнана, то Лавра – і одна, і друга – будуть передані українській Церкві. Бо це є українська святиня. І Росія, і Московський Патріархат ніякого відношення до цих святинь не має. А ті парафії, які побудували, і свої храми за свій кошт, то це є власність цих парафій, а не Росії. Тому Росія тут своєї власності церковної не має», - акцентував Предстоятель УПЦ КП.

За його словами, наслідком Томосу для православної Церкви в Україні буде те, що переважна більшість єпископів, духовенства і парафій Московського Патріархату приєднаються до Української Церкви. І таким чином в Україні утвориться одна помісна православна Церква.

Патріарх Філарет зауважує: «Частина Московського Патріархату не приєднається до української Церкви. А оскільки вони не приєднаються, то вони не повинні називатися українською Церквою. Вони мають право на своє існування в Україні на рівні з іншими Церквами, на рівні з Українською Православною Церквою. Тобто, закони українські дають право на свободу всім. Але називатися ця Церква повинна Російською Православною Церквою в Україні. Так ось, хто хоче бути російською Церквою, може бути російською, але не називатися українською Церквою. І тому ми вважаємо, що переважна більшість парафій не захочуть бути російською Церквою. І тому приєднаються до Української Православної Церкви».