• Головна
  • Новини
  • Вселенський Патріарх може надати Томос без згоди на те інших Православних Церков, - Предстоятель УПЦ КП...

Вселенський Патріарх може надати Томос без згоди на те інших Православних Церков, - Предстоятель УПЦ КП

23.07.2018, 11:11
Вселенський Патріарх може надати Томос без згоди на те інших Православних Церков, - Предстоятель УПЦ КП - фото 1
Вселенський Патріарх Варфоломій надасть Україні Томос про автокефалію, коли всі Помісні Церкви будуть поінформовані про таке рішення. Про це заявив Предстоятель УПЦ КП Філарет в інтерв’ю виданню LB.ua.

Вселенський Патріарх Варфоломій надасть Україні Томос про автокефалію, коли всі Помісні Церкви будуть поінформовані про таке рішення. Про це заявив Предстоятель УПЦ КП Філарет в інтерв’ю виданню LB.ua, повідомляє 5 канал.

«Було створено спеціальну комісію із трьох митрополитів Константинопольського Патріархату, які й об’їжджають всі Помісні Церкви. Важливо розуміти: вони не просять згоди на надання Томосу, а просто інформують про відповідний намір Константинополя", - уточнив Філарет.

Він також зауважив: Вселенський Патріарх і сам може надати Томос, без попередньої згоди на те інших Православних Церков.

"Оскільки делегація ще не об’їхала всі Помісні Церкви, то оголошення рішення щодо Томосу трохи затягується. Згідно з процедурою, за результатами об’їзду делегація має підготувати відповідний звіт, який розглядатиметься на засіданні Синоду. І вже по факту прийматиметься рішення", - пояснив процедуру предстоятель УПЦ КП.

Патріарх Філарет заявив також:

"Згідно з інформацією, яка є зараз у нас, Томос буде надано вже в цьому році. Коли саме – за місяць чи восени – конкретики немає, але точно в цьому році".

Водночас, він переконаний, що надання Томосу – це не завершення історії щодо об'єднавчих процесів у новій Українській Церкві. "Навпаки, все тільки почнеться", - каже Філарет.

На запитання, хто міг би очолити Українську Автокефальну Церкву, відповідає так: "Я не бачу кандидатур інших архиєреїв, хто би міг управляти процесом, як взяти на себе цей хрест".