• Головна
  • Новини
  • Москва - справжня причина розколу православ’я в Україні, - член Синоду Вселенського Патріархату...

Москва - справжня причина розколу православ’я в Україні, - член Синоду Вселенського Патріархату

12.07.2018, 12:32
Москва - справжня причина розколу православ’я в Україні, - член Синоду Вселенського Патріархату - фото 1
Основна причина, чому Українські Православні Церкви не можуть об’єднатися, криється у агресивній політиці, яку щодо України проводить Росія.

Основна причина, чому Українські Православні Церкви не можуть об’єднатися, криється у агресивній політиці, яку щодо України проводить Росія.

Таку думку в інтерв’ю «Православие и мир» озвучив член Синоду Вселенської Патріархії митрополит Елпідофор. Повний текст цієї розмови переклав з грецької та опублікував у себе Укрінформ.

«Чому Москва бореться з ідеєю створення незалежної Церкви в Україні з того часу, коли українська нація згуртувалася в незалежній державі? Чи не бачить, що така відмова Московської Церкви визнати реальність є по суті причиною розколу в Україні? Ось це справжня причина розколу в Україні. Йдеться не про поведінку деяких архиєреїв або, можливо, про якісь бажання деяких людей, це - відмова Москви побачити і прийняти реальність. Україна - незалежна, вона не повинна бути підлеглою, і до неї не може бути застосоване будь-яким способом підпорядкування і залежність від іншої держави», - заявив він.

«Україна є незалежною державою і хоче мати незалежну Церкву. Запобігає цьому всіма засобами, які є в її розпорядженні, Москва - духовними, політичними, економічними, військовими, якими хочете, в результаті чого розділюється нація і вся Церква страждає. Це - реальність. Тобто, і я повинен змінити запитання. Чому Москва перешкоджає Церкві розкріпачитися і, особливо, Церкві, якій Церква Московська має завдячувати усьому, і повинна була б ставитися до неї з більшою вдячністю і любов'ю і турботою про єдність і стабільність, а не розділяти її своїми такими діями?», - додав єрарх.

Митрополит Елпідофор також не погодився із застереженням журналіста, що автокефалія нібито не на часі та що вона може погіршити ситуацію.

«20 років, пане Авгеріне (ім'я журналіста), 20 років ми це затримуємо... Переді мною - представник держави, який плюс до інших представників тієї ж держави, які в останні десятиліття послідовно і наполегливо звертаються до нас зі своїм проханням. Порошенко не єдиний, хто подав це звернення. Пам'ятаєте, наскільки близькими до цього 10 років тому ми були з Ющенком, аби досягти вирішення українського питання... Поки розкол продовжується, доти все гострішими будуть пристрасті. Завершиться розкол - буде закрито цю главу розділення української Церкви і буде засновано Церкву в Україні для всіх православних українців, отоді, я думаю, це допоможе заспокоїти дух і примирити людей один з одним», - зазначив член Синоду Вселенського Патріархату.

Як вже інформувала РІСУ, митрополит Елпідофор у цьому інтерв’ю заявив, що Українська Церква є Церквою Матір’ю для РПЦ, а не навпаки, як це вважають росіяни і намагаються нав’язати усім цю думку.

«У випадку з Українською Церквою, принаймні парадоксальним і викривленим є твердження будь-кого про те, що Церква в Москві є матір'ю Церкви України. Якраз навпаки. Московська Церква є дочкою Української Церкви, яка - Українська Церква - є дочкою Вселенського Патріархату», - наголосив митрополит.