• Головна
  • Новини
  • Константинополь ще раз заявив про рішучу готовність розв’язати українське питання, - архиєпископ УПЦ КП...

Константинополь ще раз заявив про рішучу готовність розв’язати українське питання, - архиєпископ УПЦ КП

02.07.2018, 11:16
Константинополь ще раз заявив про рішучу готовність розв’язати українське питання, - архиєпископ УПЦ КП - фото 1
У Київському Патріархаті прокоментували недавню промову Вселенського Патріарха Варфоломія, де він виловив готовність розв’язати українське питання. Речник УПЦ КП архиєпископ Євстратій (Зоря), зокрема, порадив звернути увагу на дату виголошення промови.

У Київському Патріархаті прокоментували недавню промову Вселенського Патріарха Варфоломія, де він висловився готовність розв’язати українське питання. Речник УПЦ КП архиєпископ Євстратій (Зоря), зокрема, порадив звернути увагу на дату виголошення промови.

«Перш за все слід звернути увагу на те, коли сказано промову. А сказано її в момент, цікавий з кількох аспектів:

- за тиждень після візиту на Фанар делегації МП в Україні;

- трохи більше як за тиждень до запланованого інформаційного візиту делегації Константинопольського Патріархату в Москву - РПЦ, як і решта Помісних Церков, буде офіційно інформована про наміри Вселенського Патріархату щодо вирішення українського питання;

- після панахиди», - написав архиєпископ у себе на Фейсбуці.

За словами речника Київського Патріархату, зміст заяви Вселенського Патріарха зосереджений на тому, що Константинополь не визнає передачу Київської Митрополії Москві і вважає владу Московської Патріархії отриманою в неканонічний спосіб, про що записано в Томосі про автокефалію Церкви в Польщі (1924 р.)

«Цією промовою Патріарх ще раз засвідчує рішуче налаштування розв‘язати українське церковне питання. Свого часу Патріарх успішно діяв у розв‘язанні кризових ситуацій в Церквах Албанській, Кіпрській, Єрусалимській. А отже, не відповідають дійсності твердження, ніби Вселенський Патріарх після візиту до нього делегації МП з України згідний «відкласти справу», - підсумував архиєпископ Євстратій (Зоря).

Як вже інформувала РІСУ, 1 липня Вселенський Патріарх Варфоломій у Тронному залі своєї резиденції після поминального Богослужіння з нагоди 40-го дня від упокоєння митрополита Перги Євангела значну частину промови присвятив українському питанню. Патріарх висловив зацікавлення у розв'язанні українського церковного питання та нагадав, що «Константинополь ніколи не видавав дозволу передавати території України будь-кому».