• Головна
  • Новини
  • Візит митрополитів УПЦ (МП) до Варфоломія – непристойна спроба Москви зберегти свій вплив в Україні, – експерт...

Візит митрополитів УПЦ (МП) до Варфоломія – непристойна спроба Москви зберегти свій вплив в Україні, – експерт

26.06.2018, 09:21
Візит митрополитів УПЦ (МП) до Варфоломія – непристойна спроба Москви зберегти свій вплив в Україні, –  експерт - фото 1

Екстрений візит митрополитів Московського Патріархату з України під орудою народного депутата Вадима Новинського до Константинополя задля зустрічі зі Вселенським Патріархом Варфоломієм прокоментував «Главкому» Костянтин Матвієнко, експерт Корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика».

Матвієнко.jpgЕкстрений візит митрополитів Московського Патріархату з України під орудою народного депутата Вадима Новинського до Константинополя задля зустрічі зі Вселенським Патріархом Варфоломієм прокоментував «Главкому» Костянтин Матвієнко, експерт Корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика».

«У травні року 2016 Священний Синод Московського Патріархату своїм одноголосним рішенням затвердив склад делегації МП для участі у Всеправославному Соборі на Криті, що його скликав Всесвятіший Патріарх Варфоломій.

До делегації увійшли 25 архиєреїв, 5 з яких належать до «УПЦ (МП)». А саме: Митрополит Онуфрій Київський, а також Митрополити - Агафангел Одеський, Сергій Тернопільський, Митрофан Луганський, Антоній Бориспільський.

Делегація РПЦ на Собор в решті-решт не поїхала, бо Москва усіляко прагнула його зірвати, аби не визнати за Вселенським Патріархом права скликання Всесвітнього Собору Православних Церков та головування на його засіданнях. Відповідно, Україна виявилася знову відокремленою від Світового Православ'я московським бар'єром. Московська Церква досі не визнала рішень Критського Собору, на відміну від Київського Патріархату.

І оце тепер раптом до Вселенського Патріарха їдуть московські митрополити з України, двоє з яких - Одеський і Бориспільський - були у складі делегації для участі у Критському Соборі. 

візит.jpg

Що вони відповіли Всесвятішому владиці Варфоломію на питання, чому не прибули два роки тому на Крит, для участі у скликаному ним Соборі?

Цей нинішній візит ніяк не міг відбутися без дозволу Патріарха Московського. Бо неможливо  звертатися до Предстоятеля іншої Церкви, якщо таке звернення не благословив Предстоятель Церкви, в лоні якої перебуває той, хто звертається. 

Для Вселенського Патріархату та інших помісних і автономних Православних Церков з точки зору канонічного права не існує ніякої «Автономної, самоврядної Української Православної Церкви Московського Патріархату». Є лише сукупність єпархій Московського Патріархату на території держави Україна.

Таким чином візит отих 4 митрополитів до Царгорода з метою запобігти визнанню помісного статусу Українського Православ'я з усіх позицій виглядає як відчайдушна і непристойна спроба Москви зберегти свій інструмент генерування конфронтації в Україні і водночас прибутків з неї. 
Дасть Бог, ворогу це не вдасться», – прокоментував експерт.