• Головна
  • Новини
  • В Україні буде одна Православна Церква і те, що залишиться від РПЦ, - Патріарх Філарет...

В Україні буде одна Православна Церква і те, що залишиться від РПЦ, - Патріарх Філарет

14.06.2018, 10:50
В Україні буде одна Православна Церква і те, що залишиться від РПЦ, - Патріарх Філарет - фото 1

Після отримання Томосу від Вселенського Патріарха Варфоломія в Україні утвориться велика Помісна Православна Церква. Ті священнослужителі та віряни, які не захочуть до неї приєднатися, і надалі залишатимуться у Московському Патріархаті. Про це заявив Патріарх УПЦ КП Філарет в інтерв'ю Українській правді.

Після отримання Томосу від Вселенського Патріарха Варфоломія в Україні утвориться велика Помісна Православна Церква. Ті священнослужителі та віряни, які не захочуть до неї приєднатися, і надалі залишатимуться у Московському Патріархаті. Про це заявив Патріарх УПЦ КП Філарет в інтерв'ю Українській правді.

«Якщо ми отримаємо Томос, то Українська Церква буде одна. І не просто одна – а найбільша. Зараз Київський Патріархат порівняно з Московським є більшим удвічі.

Якщо ж до Київського Патріархату ще приєднаються УАПЦ і решта, то ми будемо найбільшими. А залишок Московського Патріархату повинен називатися Російською Православною Церквою в Україні», - сказав першоєрарх.

За його словами, цей залишок РПЦ користуватиметься такими ж правами, як і Українська Церква, бо закон для всіх Церков і релігій в Україні один.

Патріарх УПЦ КП також повідомив, що кілька єрархів УПЦ (МП) теж виступають за єдину Церкву, проте не афішують свої погляди.

«Ми знаємо, що підписались біля десяти, проте публічно заявили два. А чому інші промовчали та скільки їх? Інші бояться. Чого бояться? А якщо не буде Томоса, тоді Москва усіх цих, хто звертався, покарає.

А коли вже буде Томос, коли утвориться єдина Помісна Українська Церква, то боятися вже не буде кого. Вони будуть вільно приєднуватися і ми всі будемо складати одну Українську Православну Церкву.

Так ось, тих потенційних, за деякими спостереженнями, приблизно 2/3 Московського Патріархату.

Врахуйте, що на сьогодні Київський Патріархат має підтримку 40–44% населення, а Московський – лише 20–24%. Якщо з цих 24% у єдності з РПЦ залишиться третина, 8% – це буде невелика Церква і значного впливу вона не матиме», - зробив висновк Патріарх Філарет.