• Головна
  • Новини
  • Архимандрит Кирил (Говорун): Точну дату проведення Синоду, де розглядатимуть питання Томосу, не знають навіть на Фанарі...

Архимандрит Кирил (Говорун): Точну дату проведення Синоду, де розглядатимуть питання Томосу, не знають навіть на Фанарі

03.06.2018, 13:26
Архимандрит Кирил (Говорун): Точну дату проведення Синоду, де розглядатимуть питання Томосу, не знають навіть на Фанарі - фото 1
Дата проведення Синоду Константинопольського Патріархату, де розглядатимуть питання Томосу про автокефалію УПЦ, залежить від того, як розгортатимуться події в Україні. Для себе Патріарх Варфоломій вже прийняв рішення.

Дата проведення Синоду Константинопольського Патріархату, де розглядатимуть питання Томосу про автокефалію УПЦ, залежить від того, як розгортатимуться події в Україні. Для себе Патріарх Варфоломій вже прийняв рішення.

Таку думку в інтерв’ю Радіо Марія висловив професор університету в Лос-Анджелесі архимандрит Кирил (Говорун).

«Навіть на Фанарі не зможуть спрогнозувати дату такого Синоду. Навряд чи є підстави сподіватися, що такий Синод відбудеться швидко. Можливо, він пройде наприкінці червня», - сказав він.

За його словами, українські священнослужителі повинні зібратися на Соборі, створити структуру, якій Патріарх Варфоломій і надасть Томос.

«Очевидно, має бути створена якась нова церковно-адміністративна структура, якій і нададуть Томос… Синод у Константинополі відбудеться ближче до того Собору, який пройде в Україні і який дасть поштовх цьому процесу. Засідання в Константинополі буде прив’язане до цього Собору», - зазначив архимандрит.

На його думку, новоутвореній структурі слід отримати статус юридичної особи. Архимандит Кирил також спрогнозував, що становлення Єдиної Помісної Православної Церкви не проходитиме безболісно.

«Будуть конфлікти, не треба на це закривати очі. Треба усвідомлювати, що будуть виникати зони напруження. Тим більше, що та сторона церковна, яка виступає за збереження статусу-кво, наголошуватиме на цих проблемах», - попередив священнослужитель.

Архимандрит Кирил (Говорун) також зауважив, що ні поїздки політиків та духовенства РПЦ до представників Помісних Православних Церков, ні вояжі вірян на Фанар з підписами проти автокефалії УПЦ вже не мають жодного значення, оскільки Патріарх Варфоломій прийняв рішення щодо Томосу Українській Церкві.