• Головна
  • Новини
  • В УПЦ КП спростували звинувачення з боку Московського Патріархату щодо наміру «захопити храм» у Сумах...

В УПЦ КП спростували звинувачення з боку Московського Патріархату щодо наміру «захопити храм» у Сумах

02.04.2018, 11:34
В УПЦ КП спростували звинувачення з боку Московського Патріархату щодо наміру «захопити храм» у Сумах - фото 1
23 березня 2018 р. у Свято-Воскресенському кафедральному соборі УПЦ КП м. Суми відбулась обласна науково-практична конференція «Розвиток духовності на Слобожанщині: минуле і сучасність», присвячена до 1030-річчя хрещення Київської Русі.

23 березня 2018 р. у Свято-Воскресенському кафедральному соборі УПЦ КП м. Суми відбулась обласна науково-практична конференція «Розвиток духовності на Слобожанщині: минуле і сучасність», присвячена до 1030-річчя хрещення Київської Русі.

Як повідомляє офіційномий сайт УПЦ КП, в роботі конференції взяли участь понад сто чоловік, серед яких представники обласної влади, відомі науковці, громадські діячі.

У ході конференції доповідачі висвітлили особливості духовного життя у Слобідській Україні. Відзначено важливість хрещення Русі-України київським князем святим рівноапостольним Володимиром Великим. Саме хрещення дало поштовх духовному, культурному, правовому, політичному розвитку нашої держави.

Після завершення обговорення доповідей, слово для запитань надавалось учасникам конференції.

Серед заданих питань один з учасників конференції заявив, що вони збирають підписи до керівництва Сумської області, щоб вияснити, чому в 2007 році Свято-Троїцький собор м.Суми, в якому знаходився орган та належав до державної власності, де була зареєстрована облдержадміністрацією Свято-Троїцька громада УПЦ Київського Патріархату, не дивлячись на попереднє завірення офіційним листом Сумської ОДА, що по перенесенні органу, він буде переданий релігійній громаді Сумської єпархії УПЦ КП, виявилось, що цей храм, без врахування інтересів громади Київського Патріархату, був переданий Московському Патріархату при тому, що до цього часу, всі храми в місті Суми та області, без виключення були передані УПЦ (МП).

Головуючий на конференції пояснив, що ми живемо в Українській правовій, демократичній державі, де громадяни мають право звернень до влади чи суду для вияснення важливих питань з життя місцевих громад.

В ході конференції не лунало жодних закликів щодо протиправних дій. Такі дії є абсолютно неприпустимими як для керівництва та духовенства єпархії, так і для віруючих.

Це викликало непорозуміння та неординарне трактування з боку керівництва Сумської єпархії УПЦ Московського Патріархату. Так, архиєпископ Євлогій Московського Патріархату направив листа Президенту України П. О. Порошенку, у якому звинуватив Сумську єпархію УПЦ Київського Патріархату в "ініціативі захвату Троїцького собору м. Суми".

Сумська єпархія УПЦ Київського Патріархату висловила занепокоєння щодо наклепу збоку УПЦ (МП), роздмухування і розпалювання відсутньої проблеми.

Як зазначають у Київському Патріархаті, подібні провокації та заяви з боку керівництва Сумської єпархії УПЦ (МП) лунають не вперше.

Сумська єпархія УПЦ КП просить компетентні органи вивчити це питання, щоб унеможливити будь-які провокації.

В той же час, Сумська єпархія УПЦ КП звертається до вірян Московського Патріархату із закликом тверезо оцінювати ситуацію та не піддаватися на провокації.

"Всі ми є одним народом, який прагне встановлення миру на своїй землі. Будьте толерантними один до одного та пам’ятайте слова Господа нашого Ісуса Христа, який говорить: «По тому впізнають вас, що ви Мої ученики, коли любов буде між вами»" - сказано у повідомленні.