• Головна
  • Новини
  • Патріарх Кирил зробив дипломатичний промах, - російський вчений...

Патріарх Кирил зробив дипломатичний промах, - російський вчений

24.11.2016, 11:12
Патріарх Кирил зробив дипломатичний промах, - російський вчений - фото 1
Заява Патріарха Кирила про те, що Російська Православна Церква ніколи не погодиться на незалежність Української Церкви від Московського Патріархату, - великий дипломатичний промах і помилка.

94_tn.jpg-ffed.jpgЗаява Патріарха Кирила про те, що Російська Православна Церква ніколи не погодиться на незалежність Української Церкви від Московського Патріархату, - великий дипломатичний промах і помилка. Таку думку в коментарі виданню "ГОРДОН" висловив російський вчений, історик і релігієзнавець Андрій Зубов.

"Мене здивувала заява Патріарха Кирила. Я, звичайно, розумів, що Патріарх не хоче автокефалії Української Православної Церкви. Це його давня політика, він давно вів переговори з Константинополем, щоб не допустити цього. Але протягом останніх трьох років Патріарх Кирило завжди дуже акуратно висловлювався щодо України, що було єдино правильною поведінкою з урахуванням "гарячої" ситуації і поглядів самого Предстоятеля РПЦ. І раптом така заява. Це великий дипломатичний промах, до того ж ця заява є помилковою по суті. Мені дуже шкода, що такий промах допустив Святіший Патріарх . На жаль, люди іноді втрачають над собою контроль і говорять те, чого не варто говорити вголос. Думаю, Патріарх Кирило тепер шкодує за свої слова, тому що занадто жорстко розставив крапки над "i" і тим припинив цілком природний процес поступового самовизначення Української Церкви", - сказав Зубов.

Історик зазначив, що аргументи Предстоятеля РПЦ є безпідставні, особливо коли Патріарх Кирил виголосив: "Київ - це духовна колиска Святої Русі, як Косово для Сербії".

"Аргумент Патріарха Кирила був наступним: Київ - мати міст руських, православ'я пішло з Києва, тому ніякої автокефалії від Російської Церкви у Української Церкви бути не може. Це абсолютно невірно. Патріарх в своїй заяві примудрився порівняти Київ з Косово для сербів, що політично вкрай некоректно. Сербські націоналісти постійно апелюють до Косово. Так, дійсно, давним-давно там був центр православної культури Сербії, але з тих пір багато чого змінилося - жителі Косово прийняли іслам, а розмовна албанська мова зберігався у них з незапам'ятних часів. Нагадаю: серби прийшли в албанські землі в VI столітті по Різдву Христовому, а албанці прийшли в ці землі за два тисячоліття до. Аргумент про Косово ллє воду на млин крайніх сербських націоналістів, що для Патріарха великої православної країни дуже погано", - переконаний Зубов.

Релігієзнавець нагадав, що у середині XV століття Московський Патріархат сам оголосив автокефалію і відсік себе від Київської Церкви.

"Патріарх акцентував: мовляв, раз від Києва все пішло, як же можна давати незалежність Українській Церкві? Це лукавий аргумент. Саме лукавий, бо 1459 року Московська Русь сама оголосила автокефалію і відсікла себе від Київської Церкви, яка залишалася під юрисдикцією Константинополя. Тобто митрополит Київський і всієї Русі Іона в XV столітті міг відокремити себе від Києва, але Київ, в розумінні Патріарха Кирила, тепер не може відокремити себе від Москви? Дуже дивно", - підкреслив Зубов.

Російський вчений переконаний, що рано чи пізно в Україні з'явиться єдина національна незалежна Церква.

"Нагадаю, починаючи з середини XV століття Московська автокефальна Церква більше ніж 200 років була відокремлена від Київської не автокефальної Церкви. І лише в другій половині XVII століття Константинопольський Патріарх передав Київську метрополію Московському Патріархату. Чому ж зараз неможливо зворотне? Адже є українська нація, є українська держава, якого тоді не було, а зараз вона всіма визнана. Шлях до автокефалії завжди непростий. Греки в XV столітті не хотіли давати автокефалію Московській Русі, у XIX столітті - Болгарській Церкві. Але так уже повелося в православному світі: якщо є національна держава , рано чи пізно з'являється національна незалежна Церква. Думаю, Україна не буде тут винятком. а коли так, треба постаратися у цей складний момент зберегти добрі відносини, а не погіршувати їх безглуздо жорсткими заявами", - підсумував Андрій Зубов.