• Головна
  • Новини
  • На Буковині вперше поспілкувалися єрархи Київського і Московського Патріархатів...

На Буковині вперше поспілкувалися єрархи Київського і Московського Патріархатів

28.09.2016, 11:06
На Буковині вперше поспілкувалися єрархи Київського і Московського Патріархатів - фото 1

Під час відкриття у селі Васловівці Заставнівського району пам’ятника митрополиту Євгенію Гакману, церковному, громадському, політичному та культурному діячеві, першому митрополитові Буковини і Далмації, заупокійну літію спільно відслужили митрополит Буковинський і Чернівецький УПЦ КП Данило (Ковальчук) та митрополит Буковинський і Чернівецький Мелетій (Єгоренко) УПЦ (МП).

1474.jpg-dddd.jpgПід час відкриття у селі Васловівці Заставнівського району пам’ятника митрополиту Євгенію Гакману, церковному, громадському, політичному та культурному діячеві, першому митрополитові Буковини і Далмації, заупокійну літію спільно відслужили митрополит Буковинський і Чернівецький УПЦ КП Данило (Ковальчук) та митрополит Буковинський і Чернівецький Мелетій (Єгоренко) УПЦ (МП).

Після цього вперше за 30 років відбулася розмова між двома владиками. Про це порталу Bukovina Today розповів митрополит Данило, повідомляє Молодий Буковинець:

«До мене підійшов владика Мелетій, щоб подарувати фотокартку митрополита Євгена Гакмана. Я звісно ж прийняв її, але сказав владиці, що фотокартки Євгена Гакмана наша Церква поширювала ще у 90-х роках минулого століття, а зараз ми вже роздаємо парафіянам іконки Євгена Гакмана. У нашому соборному храмі прп. Параскеви Сербської митрополит Гакман є як святителем в іконі. Взагалі я вважаю його святим», - сказав єрарх.

Митрополит Київського Патріархату також зауважив, що за всі роки української незалежності він вперше спілкувався один на один з владикою УПЦ (МП).

«Так, вперше була відвертість, конструктивна розмова. Навіть, ми домовились згодом знову зустрітися, звісно, якщо дотримаємося цієї обіцянки, яку дали один одному. Колись я робив спроби зустрітися, ще з владикою Онуфрієм, але він не бажав розмовляти і відвертався. В УПЦ (МП) є священики, які хочуть з нашим духовенством спілкуватися, але вони бояться.

Мені, як пересічному православному, це добрий сигнал, що відбулася така зустріч і розмова. Я з цього тішуся. МП здає позиції, втрачає підтримку в суспільстві. Та й, багато було неправди, яку видавали за історичні факти, і вона, ця неправда, розчиняється. Я просив владику Мелетія говорити правдою Євангельською, але не так як хочеться комусь. Неправдою ми не зможемо побудувати ні Церкву, ні державу і неба не досягнемо», - наголосив митрополит Данило.