• Головна
  • Новини
  • Москва не зможе провести альтернативний Всеправославний Собор, - представник Константинопольського Патріархату...

Москва не зможе провести альтернативний Всеправославний Собор, - представник Константинопольського Патріархату

02.08.2016, 12:06
Москва не зможе провести альтернативний Всеправославний Собор, - представник Константинопольського Патріархату - фото 1
Московській Патріархії не вдасться зібрати «справжній» Всеправославний Собор, як це заявляли деякі її представники. Для скликання такого форуму у РПЦ немає канонічних підстав.

A-9_Getcha_pu.jpg-hhh.jpgМосковській Патріархії не вдасться зібрати «справжній» Всеправославний Собор, як це заявляли деякі її представники. Для скликання такого форуму у РПЦ немає канонічних підстав.

Таку думку в інтерв'ю РІСУ висловив архиєпископ Тельміський Константинопольського Патріархату Іов (Геча).

«Московська Патріархія не вперше хоче так зробити. Подібні спроби були в 1948 році, коли пробували зробити таку всеправославну зустріч в Москві, за радянських часів. І ми знаємо, що їм це не вдалось, і не лише тому, що деякі Церкви відмовились взяти участь. Треба мати на увазі, що Російська Православна Церква не має канонічної підстави для скликання такого Собору», - сказав він.

За словами єрарха, Собор на Криті пройшов успішно, не зважаючи на те, що чотири Церкви, РПЦ, у тому числі, відмовилися взяти у ньому участь. Тепер «відмовники» несуть відповідальність за це рішення.

«В історії Церкви на більшості Соборів не було представників з багатьох Церков. І тут теж треба враховувати процес рецепції Собору. Хоча на багатьох Вселенських Соборах не було представництва з усіх Церков, але всі Церкви прийняли їх рішення, і це надало цим Соборам статусу Вселенських», - зазначив архиєпископ Іов.