• Головна
  • Новини
  • Віряни Хмельницької єпархії УПЦ КП бояться повторення у себе «рівненського сценарію»...

Віряни Хмельницької єпархії УПЦ КП бояться повторення у себе «рівненського сценарію»

05.07.2016, 11:07

Минулого тижня на Хмельниччині дві парафії Свято-Миколаївська с. Нестерівці та Свято-Пантелеймонівська с. Харитонівка, Дунаєвецького району разом з настоятелем, протоєреєм Петром Бабієм, перейшли з Московського Патріархату до Хмельницької єпархії УПЦ КП. Таке рішення віряни прийняли на своїх зборах: «за» перехід до КП виступили 236 осіб, «проти» – 4.

Минулого тижня на Хмельниччині дві парафії Свято-Миколаївська с. Нестерівці та Свято-Пантелеймонівська с. Харитонівка, Дунаєвецького району разом з настоятелем, протоєреєм Петром Бабієм перейшли, з Московського Патріархату до Хмельницької єпархії УПЦ КП. Таке рішення віряни прийняли на своїх зборах: «за» перехід до КП виступили 236 осіб, «проти» – 4.

Як повідомляє Хмельницька єпархія УПЦ КП, у неділю, 3 липня 2016 р., у храмі священнослужитель відслужив Службу Божу. Але вже ранком понеділка, 4 липня 2016 р., представники Московського Патріархату масово прибули «на прощу» до с. Нестерівці. Також невідомі особи викликали туди велику кількість поліції та представників інших силових структур України в Хмельницькій області.

«За інформацією мешканців села, готується провокація, де пара літніх людей прихильників Московського Патріархату в Україні, за підтримкою «прочан», піде на штурм храму через натовп своїх селян і їх звичайно туди не пустять», - йдеться у єпархіальній заяві з цього приводу.

У Хмельницькій єпархії УПЦ КП висловлюють занепокоєння, щоби на цих парафіях не реалізували «рівненський сценарій», коли силові структури опечатають храм, а далі – судова тяганина та штучне суспільне напруження в області.

«На даній момент, подоляни в мирному у богословсько-правовому диспуті довели духовенству Московського Патріархату в України свою правоту та конституційне право самим обирати юрисдикційну приналежність своєї громади. Над храмом піднятий Державний прапор України». – зазначають у єпархії.

Священнослужителі УПЦ КП також висловлюють подяку місцевій владі та силовим структурам за виважену державницьку позицію та сприяння мирному вирішенню конфлікту.

Водночас Хмельницька єпархія заявляє, що «Всю відповідальність майбутнього конфлікту, якщо подібні «прощі» будуть повторюватися, повинен взяти на себе митрополит Кам’янець-Подільський Московського Патріархату в Україні Федір Гаюн, який благословив духовенство своєї єпархії на цю непрошену візитацію в село».

У Кам’янець-Подільській єпархії УПЦ (МП), натомість, перехід парафій у юрисдикцію Київського Патріархату назвали розколом і звинуватили священика Петра Бабія у пияцтві.