• Головна
  • Новини
  • Дискредитуючи ідею Собору, Москва намагається домінувати у православному світі, - експерт...

Дискредитуючи ідею Собору, Москва намагається домінувати у православному світі, - експерт

14.06.2016, 11:02
Дискредитуючи ідею Собору, Москва намагається домінувати у православному світі, - експерт - фото 1
Заяви Російської Православної Церкви про необхідність відкласти Всеправославний Собор є реалізацією політики Москви у церковній сфері. Дискредитуючи ідею собору, РПЦ намагається домінувати в православному світі.

1b7437.gif-4.gifЗаяви Російської Православної Церкви про необхідність відкласти Всеправославний Собор є реалізацією політики Москви у церковній сфері. Дискредитуючи ідею собору, РПЦ намагається домінувати в православному світі.

Таку думку в коментарі "Обозревателю" висловив заступник директора науково-дослідного інституту українознавства Міністерства освіти України Арсен Зінченко.

"Проблема полягає в тому, що Російська Православна Церква намагається домінувати в православному світі саме таким способом - способом дискредитації ідеї собору", - сказав він.

"Це традиція, яка бере свій початок ще зі сталінських часів. Спроби торпедувати проведення Собору - це традиційна Москва з її спробами всюди внести розкол, усюди внести метушню, і в цьому каламутному морі метушні і розбіжностей висувати претензії на домінування. Так діє Москва політично, так вона діє і церковно. Це гібридна політика Москви", - переконаний Зінченко.

Експерт пояснив, яка істотна відмінність існує між Предстоятелем РПЦ і Вселенським Патриархом.

"Вселенський Патріарх не залежить від світської держави так, як Московський Патріарх прямо залежить від Кремля. Тому Вселенський Патріарх у силу давності духовної традиції, розуміючи завдання православ'я, його потреби повинен наполягати на проведенні Собору".

Як відомо, 13 червня РПЦ відмовилася від участі у Всеправославному Соборі, котрий відбудеться на острові Крит 16-27 червня.