• Головна
  • Новини
  • РПЦ: неучасть у Всеправославному Соборі хоча б однієї Церкви становить нездоланну перешкоду для його проведення...

РПЦ: неучасть у Всеправославному Соборі хоча б однієї Церкви становить нездоланну перешкоду для його проведення

05.06.2016, 11:35

На засіданні Священного Синоду Російської Православної Церкви 3 червня 2016 року відзначено, що напередодні проведення Всеправославного Собору виникли серйозні проблеми, які потребують невідкладних загальноправославних дій.

Про це повідомляє офіційний сайт МП.

«Рішення Священного Синоду Болгарської Православної Церкви від 1 червня 2016 року, а також тривала невизначеність щодо можливості участі Антіохійського Патріархату в Святому і Великому Соборі, як і відсутність попереднього консенсусу щодо проекту Регламенту Собору і документу" Таїнство шлюбу і перешкоди до нього ", означають, що в даний час, коли до наміченої дати відкриття Собору залишається два тижні, існують серйозні проблеми, які потребують невідкладних загальноправославних дій », - йдеться в постанові Священного Синоду.

Священний Синод затвердив поправки Російської Православної Церкви до проектів документів: «Відносини Православної Церкви з іншим християнським світом» і «Місія Православної Церкви в сучасному світі». Поправки були сформульовані на основі висловлених суджень архиєреїв, кліриків, ченців і мирян. У рішеннях Синоду відзначено, що за підсумками обговорення проектів документів Всеправославного Собору з боку Грузинської, Сербської, Болгарської і Елладської Православних Церков, а також Священного Кінота Святої Гори Афон також представлені суттєві поправки, багато в чому співзвучні з пропозиціями Російської Православної Церкви, що вимагають ґрунтовного розгляду з метою знаходження загальноправославного консенсусу.

Священний Синод зазначив, що неучасть у Соборі хоча б однієї Церкви становить нездоланну перешкоду для проведення Святого і Великого Собору, враховуючи, що його рішення можуть бути прийняті лише на основі консенсусу, як випливає з положень документів, схвалених Зборами Предстоятелів Помісних Церков.

Згідно з постановою Священного Синоду, виходом із надзвичайного стану могло б стати проведення екстреного Всеправославного передсоборної наради для розгляду ситуації, що склалася і вивчення поданих Помісними Православними Церквами поправок до соборних документів з метою вироблення узгоджених пропозицій. За підсумками такої наради, як сказано в постанові Священного Синоду, могло б бути винесено судження щодо можливості проведення Всеправославного Собору в намічені терміни.

Позиція Священного Синоду Руської Православної Церкви буде доведена до Предстоятелів усіх Помісних Православних Церков.