• Головна
  • Новини
  • Московська Патріархія руками болгар зриває Всеправославний Собор, - архиєпископ УПЦ КП...

Московська Патріархія руками болгар зриває Всеправославний Собор, - архиєпископ УПЦ КП

02.06.2016, 10:52
Московська Патріархія руками болгар зриває Всеправославний Собор, - архиєпископ УПЦ КП - фото 1
Речник Київського Патріархату архиєпископ Євстратій (Зоря) прокоментував рішення Болгарської Православної Церкви щодо перенесення дати проведення Всеправославного Собору.

8_tn.jpg-fff.jpgРечник Київського Патріархату архиєпископ Євстратій (Зоря) прокоментував рішення Болгарської Православної Церкви щодо перенесення дати проведення Всеправославного Собору.

За його словами, Московська Патріархія таким чином використовує БПЦ для зриву Собору та шантажу Константинополя. Про це єрарх написав на Фейсбуці.

«За ТРИ ТИЖНІ до Собору в Синоді БПЦ "раптом" зрозуміли, що їх не задовольняє регламент Собору (схвалений наприкінці січня на зустрічі в Шамбезі), не задовольняє розсадка делегацій, місце для спостерігачів. На думку Синоду БПЦ Собор, який готували понад 50 років, – не приготовлений і його треба далі готувати.

І все це стало зрозумілим ЗА ТРИ ТИЖНІ до початку…», - зазначає він.

«У мене напрошуються два висновки:

1. Московська Патріархія, яка традиційно має істотний вплив на БПЦ, використовує її як інструмент для зриву Собору. Не бажаючи виставити себе стороною, яка зірвала Собор, МП хоче досягнути своєї мети - не дати Константинополю закріпити його перше місце серед Православних Церков.

2. Через БПЦ (а можливо, що дуже скоро подібні заяви зроблять ще кілька залежних від МП Церков), п. Кирил шантажує Константинополь, намагаючись добитися вигідних для РПЦ рішень, в першу чергу - з "українського питання". І тут вже буде "гра нервів": чи погодиться Фанар поступитися Даниловому заради самого Собору? Чи навпаки, Патріархія остаточно зрозуміє, що з московськими шулерами не можна грати за нав'язуваними ними правилами?», - запитує архієпископ УПЦ КП.