• Головна
  • Новини
  • Московському Патріархату в Запоріжжі пригадали підтримку Януковича і Анісімова...

Московському Патріархату в Запоріжжі пригадали підтримку Януковича і Анісімова

19.04.2016, 11:12
Московському Патріархату в Запоріжжі пригадали підтримку Януковича і Анісімова - фото 1

Єпископ Запорізький і Мелітопольський Фотій (Давиденко) Української Православної Церкви Київського Патріархату зробив заяву, в якій нагадав своєму «брату у Христі», архиєпископу Луці (Коваленку) УПЦ (Московського Патріархату), як він та його священнослужителі підтримували режим Януковича і місцевого «наглядача» від влади.

768x43g.jpgexklusiv.gifЄпископ Запорізький і Мелітопольський Фотій (Давиденко) Української Православної Церкви Київського Патріархату зробив заяву, в якій нагадав своєму «брату у Христі», архиєпископу Луці (Коваленку) УПЦ (Московського Патріархату), як він та його священнослужителі підтримували режим Януковича і місцевого «наглядача» від влади.

Заява представника Київського Патріархату стала відповіддю на звернення владики Луки до заступника запорізького губернатора Едуарда Гугнина і глави Олександрівської райадміністрації Валерія Мостового.

Запоріжжя.jpg

Так, 14 квітня на своєму офіційному сайті архиєпископ Запорізький і Мелітопольський Лука УПЦ (МП) звернувся до заступника голови Запорізької облдержадміністрації Гугніна Є.А. і до голови Олександрівської райдержадміністрації у м. Запоріжжя Мостового В.О.

У зверненні владика Лука дорікає організаторам мітингу за те, що на нього не були запрошені «священики Запорізької єпархії Української Православної Церкви (єдиної визнаної в Україні усіма Православними Церквами світу), найбільшої конфесії в регіоні». Також він нагадує, що сам хрест встановлено на кошти прихожан саме цієї церкви, і на момент встановлення було витрачено більше 25 тис. грн. Владика Лука назвав такі дії організаторів прикладом за ангажованості та «цілеспрямованого штучного створення образу ворога в особі православного єпископа, священиків, тисяч звичайних віруючих людей», висловив невпевненість у компетентності місцевих держслужбовців.

Кореспондент РІСУ Олена Піддубна зателефонувала до представників місцевої влади, до яких звертався на офіційному сайті своєї єпархії архиєпископ УПЦ (МП) Лука.

У приймальнях заступника голови Запорізької облдержадміністрації Едуарда Гугніна та голови районної адміністрації по Олександрівському району Валерія Мостового нашому кореспондентові повідомили, що держструктури реагують на письмові звернення, які пройшли через відділ роботи із зверненням громадян, а опубліковані на сайтах заяви чи звернення не розглядаються.

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації Владислав Мороко повідомив:

-   Ми уважно спостерігаємо за всіма процесами, які йдуть у релігійних громадах області. Нагадаю, Україна – світська держава, тож державні структури не мають права втручатися у справи релігії, і, відповідно, не втручаються.

16 квітня єпископ Запорізький та Мелітопольський Фотій (КП) опублікував на офіційному сайті єпархії свою думку з цього приводу.

Владика Фотій наголосив, що у промовах архиєпископа Запорізького і Мелітопольського УПЦ Луки стосовно Київського Патріархату звучало багато чого, що компетентні органи могли б розцінити як свідоме розпалювання міжконфесійної ворожнечі. Згадав і те, що за часів Януковича владика Лука мовчав з приводу несправедливого ставлення до інших конфесій.

«Коли на всі офіційні заходи, що проводила тодішня влада, запрошували тільки Вас, а інших просто «забували». Хіба це не було порушенням закону і зневагою до інших?» - запитує владика Фотій. Нагадав владика Фотій і про часи, коли перевагу надавали тільки одній конфесії – і у питанні відведення земельних ділянок під будівництво храмів, і у питанні виділення коштів на потреби Єпархії, і у питанні підтримки щодо пришвидшення реєстрації, коли різні владні структури забороняли підприємцям надавати допомогу Українській Православній Церкві Київського Патріархату.

Також єпископ Фотій розповідає про «обов’язковість послуг» священиків Московського Патріархату в запорізьких ритуальних службах, незважаючи на конфесійну приналежність померлих та «посвідчення» для покійника, в якому вказується, що його поховали представники саме цієї Церкви, без чого за померлого в храмах Московського Патріархату не моляться.

Нагадав єпископ Фотій, що з кожним днем все більше людей не хочуть ходити до храмів, де моляться за патріарха Кирила Гундяєва, пропагують принади „русского мира” і ненависть до всього українського.

Також архієпископ Фотій висловив здивування щодо «пересвячення» священиками Московського Патріархату, зокрема, пам’ятного Хреста на Кушугумському кладовищі, де поховані невідомі бійці з АТО, «перепечатування» могил воїнів.

На думку владики Фотія, коли сьогоднішня влада проявляє рівне ставлення до всіх, і запрошує на різноманітні заходи представників тих конфесій, яких хоче бачити громада, це не є невідповідністю посадових осіб займаним посадам: «Ви звинувачуєте владу в упередженому ставленні до Вашої Церкви та її віруючих. Але запевняю Вас, що це далеко не так, і виважена політика, яку проводить обласна влада та представники влади всіх рівнів, у тому числі, Департамент культури, туризму, національностей та релігій, стала основою миру, що панує зараз на Запорізькій землі. Сьогоднішня влада однаково ставиться до всіх релігійних течій, і коли планує якісь заходи, прислухається до думки людей, які обрали цю владу».

Також він нагадав, що представники ОБСЄ приїжджали в Запорізьку область і зустрічалися з очільниками різних конфесій. Як позитивний приклад владика Фотій навів створення християнськими церквами у місті «Духовної Ради Запоріжжя», спільні заходи із захисту християнських сімейних цінностей, із захисту життя ненароджених дітей,  спільні молитви за Україну і її захисників, спільні ходи.

Єпископ Фотій наголосив, що молить Бога про те, аби у нашій Державі була Єдина Помісна Українська Православна Церква, і вірить, що так і буде.