• Головна
  • Новини
  • Патріарх Філарет: Київська митрополія приєднана до МП незаконно та неканонічно...

Патріарх Філарет: Київська митрополія приєднана до МП незаконно та неканонічно

26.02.2016, 10:06
Патріарх Філарет: Київська митрополія приєднана до МП незаконно та неканонічно - фото 1
Українська Православна Церква Київського Патріархату має звертатися до Вселенського Патріарха для визнання її автокефальною, оскільки Київська митрополія приєднана до МП незаконно та неканонічно.

ima-d.gifУкраїнська Православна Церква Київського Патріархату має звертатися до Вселенського Патріарха для визнання її автокефальною, оскільки Київська митрополія приєднана до МП незаконно та неканонічно. Про це в інтерв’ю «Тижню» розповів Патріарх УПЦ КП Філарет.

«Чому до нього? Бо Київська митрополія незаконно приєднана до МП, неканонічно. Москва кричить, що все повинно бути за канонами. Але й ми за те, щоб за канонами. І якщо так, то давайте все по порядку. Ви Київську митрополію приєднали до МП неканонічно? Неканонічно. Вселенський Патріархат не визнає Київську митрополію в складі МП? Не визнає», — сказав він.

За словами Патріарха Філарета, доказом цього є надання автокефалії Православній Церкві Польщі 1924 року, коли Вселенський Патріарх дав Томос цій Церкві на підставі того, що вона перебувала в Київській митрополії. Тому за цією ж канонічністю Вселенський Патріарх має надати автокефалію українській Церкві.

«Знову ж таки чому? Бо Україна стала незалежною державою. Коли вона не була такою, не було підстави. А сьогодні підстава є. І оскільки Київська митрополія — канонічна територія Вселенського Патріарха, ми повинні звертатися до нього», — пояснив Патріарх.

Також, за його словами, звертатися з проханням дати Томос про автокефалію повинна і держава.

«Чи повинна держава звертатися з проханням дати Томос про автокефалію? Повинна. Адже це безпека держави, і вона має про це турбуватися. Безпекою є незалежність церкви від іншого центру, від Москви. А незалежною церква може стати через акт Константинопольського Патріархату. Тому щодо отримання Томосу про автокефалію має турбуватись і церква, і держава», - наголосив Предстоятель УПЦ КП.