• Головна
  • Новини
  • Митрополит Онуфрій забороняє почергове Богослужіння – не дозволяють канони...

Митрополит Онуфрій забороняє почергове Богослужіння – не дозволяють канони

21.01.2016, 14:00
Митрополит Онуфрій забороняє почергове Богослужіння – не дозволяють канони - фото 1

Митрополит УПЦ (МП) Онуфрій (Березовський) особисто заборонив своїм священикам здійснювати почергові Богослужіння. Текст із відповідною вказівкою першоєрарх власноруч написав на одному із внутрішньоцерковних документів - «Інформаційному листі щодо правової позиції при розгляді питань почергового використання культових споруд».

1453217610_7.jpg-fff.jpgМитрополит УПЦ (МП) Онуфрій (Березовський) особисто заборонив своїм священикам здійснювати почергові Богослужіння. Текст із відповідною вказівкою першоєрарх власноруч написав на одному із внутрішньоцерковних документів - «Інформаційному листі щодо правової позиції при розгляді питань почергового використання культових споруд».

«Почергових служінь, за православними канонами, не може бути», - наголошує Митрополит Онуфрій.

Інформаційний лист – документ, у якому парафії УПЦ (МП) зобов’язують у випадку конфліктної ситуації, пов’язаної із використанням храму, перейти під контроль Уповноваженого представника Предстоятеля із питань захисту.

Його адресовано єпархіальним управлінням, секретарям єпархій, юридичним відділам єпархій. У документі даються приписи щодо поведінки парафії у разі виникнення конфліктних ситуацій з представниками інших конфесій.

Як зазначає Релігія в Україні, деякі пункти Інформаційного листа входять у суперечність з українським законодавством.

Так, 7 пункт дає такі настанови: "Особи, які ведуть переговори з державними органами з питання спільного використання культових будівель, не повинні підписувати будь-які документи з цього питання без попереднього узгодження їх тексту з юридичним відділом єпархії (за наявності) та апаратом Уповноваженого Представника Предстоятеля УПЦ з питань захисту прав віруючих (з безпеки) ". Стверджується, що "переговори повинні передбачати тільки обмін думками".

9 пункт говорить: "Особи, що у беруть участь у переговорах, а також настоятелі, окремі віруючі - члени релігійної громади не повинні підписувати документи, відкликати заяви, подавати заяви протягом переговорів без попередньої консультації і узгодження таких дій з особами, які забезпечують юридичну частину переговорів" , тобто юрвідділ єпархій та апаратом "Уповноваженого Представника Предстоятеля УПЦ з питань захисту прав віруючих".

Нагадаємо, що, згідно із законодавством України, парафія є самостійною юридичною особою, діяльність якої, в тому числі юридичну, не можуть обмежувати інші особи чи організації, які не уповноважені державою

Наприкінці листа адресатів просять своєчасно інформувати про конфліктні ситуації на парафіях з метою використання цих даних у зверненнях до "ООН, ОБСЄ та інших правозахисних організацій".

Як відомо, впродовж останніх двох років триває перехід парафій УПЦ (МП) до УПЦ КП. У багатьох населених пунктах релігійні громади розділилися на прихильників Московського та Київського Патріархатів і не можуть поділити храм. Для уникнення протистояння конфліктуючим сторонам пропонують почергово використовувати церкву.