• Головна
  • Новини
  • Де була Ваша християнська любов і справедливість, коли захоплювали наші храми в Криму? - архиєпископ УПЦ КП до Болгарського Патріарха...

Де була Ваша християнська любов і справедливість, коли захоплювали наші храми в Криму? - архиєпископ УПЦ КП до Болгарського Патріарха

28.12.2015, 14:35
Де була Ваша християнська любов і справедливість, коли захоплювали наші храми в Криму? - архиєпископ УПЦ КП до Болгарського Патріарха - фото 1

Архиєпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП Климент висловив здивування з приводу того, що Болгарський Патріарх Неофіт звернувся до Петра Порошенка із проханням захистити вірян Московського Патріархату, яких начебто притісняють в Україні, і при тому ні словом не обмовився про реальні гоніння на православних українців Київського Патріархату в Криму.

ArticleImages_61959_БПЦ_1.jpg-bbb.jpgАрхиєпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП Климент висловив здивування з приводу того, що Болгарський Патріарх Неофіт звернувся до Петра Порошенка із проханням захистити вірян Московського Патріархату, яких начебто притісняють в Україні, і при тому ні словом не обмовився про реальні гоніння на православних українців Київського Патріархату в Криму.

Про це йдеться у зверненні Кримського єрарха до Патріарха Богарської Православної Церкви, яке опубліковане на офіційному на сайті УПЦ КП.

«Коли я благав і просив світове суспільство, єрархів Православних Церков світу захистити віруючих Кримської єпархії УПЦ КП – де тоді були Ваші християнська любов, справедливість і співстраждання?», - запитує він.

Архиєпископ УПЦ КП Климент, який походить з давнього болгарського роду Пейчевих, що оселився у Криму з другої половини ХІХ століття, вважає за можливе звернутися до Болгарьского Патріарха із низкою запитань. Він, зокрема, нагадав першоєрарху, що Болгарська Православна Церква протягом 75-ти років, після самостійного проголошення своєї Автокефалії та відділення від Матері Церкви Константинопольської, теж вважалася «схизматичною», і Константинополь теж звинувачував болгар у «захопленні храмів канонічної Церкви».

«Тому, як належний до болгарського роду, вважаю за можливе спитати: чому Ви мовчали, коли в Криму захоплювали і знищували православні храми Кримської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату в 2014 році, коли викрадали та катували моїх парафіян Андрія Щекуна, Анатолія Ковальського, Олега Сенцова, Олександра Кольченка,Олександра Костенка?», - пише владика Климент.

Як стверджує владика УПЦ КП, очільника БПЦ просто ввели в оману люди, які інформували його про стан справ в Україні.

«Агресія проти Української Держави привела до того, що православні віруючі в Україні вже не хочуть більше терпіти над собою владу Церкви, яка підтримує цю агресію і окупацію. Тому українці сьогодні у все більшій кількості виявляють власну волю полишити підлеглість Московському Патріархату та бути віруючими Української Православної Церкви Київського Патріархату, що є їхнім законним правом», - йдеться у зверненні.

«Ваша Святосте! Попри критичне ставлення до змісту Вашого листа, я відчуваю Ваше бажання сприяти церковному миру в Україні.

Тому хочу повідомити Вам, що сьогодні православні віруючі Київського Патріархату в Криму, а їх, згідно з  дослідженням Центру Разумкова, є 11% населення Криму, тобто близько 200 тисяч парафіян, терплять постійні гоніння. Під загрозою знищення перебуває Кафедральний Собор Святих Володимира та Ольги в місті Сімферополі: частина його приміщень уже продана незаконно через аукціон.

Тому прошу Вас звернутися до Президента Росії Володимира Путіна і Патріарха Московського Кирила щодо захисту віруючих Кримської єпархії УПЦ КП від переслідувань та сприяти збереженню ними власного церковного майна.

Також прошу Вас виступити на захист моїх парафіян кримчан Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Геннадія Афанасьєва, Андрія Чернія, Олександра Костенка, які невинно засуджені за законами Росії тільки за те, що вони українці.

Готовий за всіма фактами і подіями надати Вам належне роз’яснення та очікую на Вашу відповідь», - пообіцяв архиєпископ Київського Патріархату.

Нагадаємо, 15 грудня на Синод Болгарської Православної Церкви прийняв звернення до Президента України з проханням захистити права УПЦ (МП) та, «убезпечити її від захоплення храмів і інших форм силового чи інформаційного тиску».

У документі, підписаному Болгарським Патріархом Неофітом, висловлюється «стурбованість розвитком ситуації у релігійній площині Української держави» та  занепокоєння «спробою відібрати Свято-Успенську Києво-Печерську та Почаївську лаври від канонічної Церкви на користь невизнаної ні однією Помісною Православною Церквою світу УПЦ Київського Патріархату».

Тим часом, на думку релігійних експертів, заява Синоду Болгарської ПЦ свідчить про те, що Московський Патріархат насправді вкрай стурбований фактами переходів громад із його філії УПЦ (МП) в УПЦ КП. За словами професора Олександра Сагана, спеціаліста з світового Православ’я і державно-конфесійних стосунків, Московська Патріархія вживає усі можливі засоби впливу на керівництво України з тим, щоб руками самих українських чиновників фактично зупинити переходи громад.

«Закордонний фактор в уявленні московських стратегів – найбільш ефективний. Тому згодом слід очікувати ідентичне звернення від Польської, Чеських земель і Словаччини, Сербської, Американської православних церков, які теж будуть «дуже стурбовані» ситуацією в Україні. Очікується, що згодом будуть «підключені» й європейські правозахисні структури – недарма ж вже кілька місяців т.зв. «правозахисники» на кшталт Олега Денисова їздять по закордонних заходах і волають про «порушення прав конфесії УПЦ у Західній Україні», - наголошує релігійний експерт.