• Головна
  • Новини
  • В УПЦ КП порадили УПЦ (МП) «очиститись від кремлівських паразитів»...

В УПЦ КП порадили УПЦ (МП) «очиститись від кремлівських паразитів»

24.12.2015, 16:47
В УПЦ КП порадили УПЦ (МП) «очиститись від кремлівських паразитів» - фото 1
Митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній (Думенко), Патріарший намісник УПЦ КП, обґрунтував «вплив Кремля на Церкву Московського Патріархату в Росії та в Україні для того, щоб задушити державність і незалежність України».

Думенко.jpgМитрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній (Думенко), Патріарший намісник УПЦ КП, обґрунтував «вплив Кремля на Церкву Московського Патріархату в Росії та в Україні для того, щоб задушити державність і незалежність України». Про це йдеться у документі під назвою Чи довго ще в українських душах буде нишпорити рука Москви?, який 22 грудня оприлюднив прес-центр Київської Патріархії.

У публікації проаналізовано передісторію та розвиток державно-церковних стосунків у Росії, ідеологічні засади РПЦ, фінансування Кремлем діяльності РПЦ та УПЦ (МП), названі імена тих політиків та церковників, які "отримали завдання з Москви знищити незалежність України".

Митрополит  Епіфаній наголошує: «Церква Московського Патріархату в Україні як перебувала, так і досі перебуває в тісній залежності від російських церковних і світських структур. По церковній лінії її життя контролюється і спрямовується на догоду кремлівській владі як особисто Патріархом Кирилом (Гундяєвим), так і структурами Московської Патріархії – Відділом зовнішніх церковних зв’язків, Інформаційним відділом та Відділом взаємодії Церкви та суспільства.

Зі свого боку і сам Патріарх, і ці структури залежать від російської влади та особливо – від спецслужб. А співробітники цих служб не лише взаємодіють зі структурами МП, але і безпосередньо працюють в них, носячи хто – піджаки, а хто – і ряси».

Цей патріархійно-кремлівський симбіоз, як йдеться у документі,  відтворюється і в Україні. Є всі підстави вважати, що так само, як і в Москві, тут працюють і добровільні співробітники, і відрядженні під прикриттям російські офіцери. Свою роль, за словами владики, у взаємодії лаври та Білокам’яної відіграє і Посольство РФ у Києві.

Владика говорить і про фінансове стимулювання Кремлем діяльності Церкви, про те, що пов’язані з Московським Патріархатом структури впродовж трьох останніх років отримали найбільшу кількість так званих грантів Президента Росії – на загальну суму в чверть мільярда рублів.

В УПЦ КП стверджують, що РПЦ повністю контролює керівництво УПЦ (МП), зокрема позицію і дії митрополита Онуфрія (Березовського). «В керівних структурах УПЦ як у Києві, так і в низці областей перебувають агенти російського впливу. А через тісно пов’язаних з Росією фінансово-політичних діячів надається грошова підтримка особам і проектам, у діяльності яких зацікавлена влада Росії».

У документі йдеться про особливий вплив на діяльність УПЦ (МП) і на митрополита Антонія (Паканича), а через нього – на діяльність всього вищого церковного керівництва, російського громадянина, а зараз – народного депутата України і мільярдера Вадима Новинського.  «Навряд чи без його підтримки обходяться численні інформаційні та інші проекти, пов’язані з цією Церквою, мета яких – підтримка проросійських настроїв у Церкві Московського Патріархату та розпалювання ворожнечі проти інших Українських Церков», – акцентує владика Епіфаній.

За його словами, сьогодні вся система ЗМІ УПЦ (МП) поширює інформацію, вигідну для Москви, зокрема провокаційного та екстремістського змісту: «Дійшло до того, що Патріарх Кирил (Гундяєв) прямо заявив, що події в Україні – це «релігійна війна», в якій нібито «уніати та схизматики», тобто греко-католики та вірні Київського Патріархату, «борються проти канонічного православ’я», тобто проти Російської Церкви.»

Владику УПЦ КП обурює те, що керівники УПЦ (МП) вперто не визнають російської агресії проти України, називаючи те, що відбулося в Криму і на Донбасі, «братовбивчим конфліктом» або, кажучи світською мовою, громадянською війною.

Поширену у світі Московським Патріархатом інформацію про начебто «захоплення» храмів УПЦ (МП) з боку УПЦ КП, митрополит Епіфаній пояснив так: «Пропагандистський штамп про «захоплення» вигаданий та використовується промосковською пропагандою для того, щоб не допускати відходу від МП віруючих. За законом, громада має повне право вільно обирати своє підпорядкування. За два роки досить значна кількість колишніх прихильників МП полишила цю Церкву, ставши парафіянами Київського Патріархату. А коли обурені парафіяни не бажають віддавати свій храм Московському Патріархату – то такий храм оголошують в УПЦ (МП) «захопленим».

Тому, як акцентує владика Епіфаній, коли інститути Церкви і віра людей використовуються закордонними політиками і спецслужбами для впливу на країну чи навіть для її руйнування, то обов’язок держави, як і всього суспільства, – захист від зовнішньої агресії: «Наших воїнів на передовій та мирних жителів у палаючому Донбасі вбивають не російські кулі, міни чи «Гради». Вбивають ідеї «Русского мира», які спрямовують руки агресорів на постріл. І вбивають творці та пропагандисти цих ідей – незалежно від того, носять вони костюми, мундири чи парчові ризи».

Самій же УПЦ (МП) митрополит радить «очиститись від кремлівських паразитів, тоді лише «УПЦ (МП) стане здоровішою, діалог про церковну єдність – продуктивним, а єдина Помісна Українська Церква – реальністю».