• Головна
  • Новини
  • «Через важкий момент історії проходить наш народ на Україні», - Патріарх Кирил...

«Через важкий момент історії проходить наш народ на Україні», - Патріарх Кирил

23.12.2015, 11:45
«Через важкий момент історії проходить наш народ на Україні», - Патріарх Кирил - фото 1

Події у селі Птича, де представники УПЦ (МП) та УПЦ КП не можуть поділити храм, згадували на щорічних підсумкових єпархіальних зборах Москви. Патріарх Російської Православної Церкви Кирил (Гундяєв), зокрема, поділився своїми враженнями із побачених телесюжетів про конфліктне село.

1b7437.gif-4.gifПодії у селі Птича, де представники УПЦ (МП) та УПЦ КП не можуть поділити храм, згадували на щорічних підсумкових єпархіальних зборах Москви. Патріарх Російської Православної Церкви Кирил (Гундяєв), зокрема, поділився своїми враженнями із побачених телесюжетів про конфліктне село.

Звертаючись до учасників зборів, він закликав молитися за вірян Московського Патріархату, які, за його словами, у непростих умовах протистояння проявили кмітливість – забарикадувалися у храмі, аби його не віддати та звинуватив націоналістів і Київський Патріархат у спробі відібрати цю церкву.

«Ви напевно бачили останні репортажі з Рівненської області, коли храм був оточений озлобленими представниками Київського Патріархату та представниками націоналістичних сил, які хотіли захопити церкву, але невеликій групі віруючих і двом священнослужителям вдалося увійти у всередину храму непоміченими, закритися із середини», - нагадав він присутнім про розвиток драматичних подій у Птичі.

«Так що відбулося далі: відключили, воду, світло, тепло. І сьогодні ці люди там сидять. Комусь із них вдалося по мобільному телефону подзвонити, і ми дізналися про цей кошмар. У храмі настільки холодно, що вони сидять на кафедрі спиною один до одного, щоб обігрівати один до одного. Ні води, ні їжі! І це все відбувається в центрі Європи, то що називається», - продовжив думку Патріарх Кирил.

«Через важкий момент історії проходить наш народ на Україні і Церква наша. Тому будемо молитися, щоб Господь схилив милість свою, зцілив ці страшні рани и допоміг Церкві нашій зберегти єдність і народу України», - закликав Патріарх РПЦ Кирил (Гундяєв).

Нагадаємо, конфлікт за церкву в селі Птича Дубенського району триває понад рік, відколи переважна більшість жителів села проголосувала за перехід під омофор Київського Патріархату. Причиною відходу від УПЦ (МП) люди називали поведінку священика, який пошановував Патріарха Кирила і молився за мобілізованих в АТО як за подорожніх, а не як за військових.

Упродовж року тривали суди. УПЦ (МП) виграла апеляційний суд у суперечці за приміщення, оскільки в статуті релігійної громади вказано, що в разі ліквідації громади споруда церкви залишається єпархії. Люди кажуть, що не знали про цей пункт статуту і зауважують, що церкву будували їхні діди.

18 листопада сесія Птицької сільради ухвалила рекомендаційне рішення про почергове Богослужіння в храмі Успіння Богородиці, однак представники УПЦ (МП) оскаржили це рішення в адміністративному суді. Справа перебуває на розгляді суду. Представники церков по черзі зривали замки на церкві і заходили в приміщення. Увечері 18 грудня у селі спалахнули сутички між прихильниками УПЦ (МП) та УПЦ КП.

Згодом обласні керівники і представники силових структур провели закрите засідання, на якому вирішили обмежити доступ до храму Успіння Борогодиці в селі Птича як вірянам Української Православної Церкви (Московського Патріархату), так і вірним УПЦ Київського Патріархату.