• Головна
  • Новини
  • Єрархи УПЦ (МП) та УПЦ КП впевнені, що ініціатива киян щодо Лаври - безперспективна...

Єрархи УПЦ (МП) та УПЦ КП впевнені, що ініціатива киян щодо Лаври - безперспективна

10.12.2015, 11:23
Єрархи УПЦ (МП) та УПЦ КП впевнені, що ініціатива киян щодо Лаври - безперспективна - фото 1

Ініціатива киян, що опублікували на сайті Київради петицію про передачу Києво-Печерської лаври у підпорядкування Київському Патріархату, практично не має шансів на реалізацію. Таку думку в коментарі висловив голова Інформаційного управління Київської Патріархії, архєпископ Євстратій (Зоря), повідомляє "Обозреватель".

300x200_-jjjj.jpgІніціатива киян, що опублікували на сайті Київради петицію про передачу Києво-Печерської лаври у підпорядкування Київському Патріархату, практично не має шансів на реалізацію. Таку думку в коментарі висловив голова Інформаційного управління Київської Патріархії, архєпископ Євстратій (Зоря), повідомляє "Обозреватель".

"Якщо говорити про форму, то я думаю, це є одним з видів реакції на позицію Церкви Московського Патріархату стосовно поточних політичних подій. Зокрема, на діяльність намісника Лаври, митрополита Павла, відому з не дуже хорошого боку. Це стосується і його надзвичайно тісних зв'язків з представниками попередньої влади", - припустив він.

У той же час архиєпископ переконаний: виконати вимогу петиції практично неможливо. "Наскільки реально виконати те, про що там йдеться? Я маю великі сумніви. Тому що в нинішніх умовах навряд чи міська влада або державна влада будуть готові йти на конфлікт з Церквою Московського Патріархату".

"Ми бачимо, що найчастіше держава стосовно Церкви намагається не працювати на користь тієї чи іншої конфесії, а намагається не допустити конфліктів і непорозумінь", - додав він.

В УПЦ (МП) теж переконані, що петиція киян про передачу лаври іншій конфесії є безперспективною. Ба більше, цю ініціативу зі збору підписів вони називають антиукраїнською та такою, що сіє міжконфесійне протистояння у державі.

Про це йдеться у коментарі керівника Синодального інформаційного відділу УПЦ (МП) єпископа Климента (Вечері), опублікованому на УНІАН-релігії.

«Київська міська влада не уповноважена вирішувати, якій Церкві повинна належати Києво-Печерська лавра. Викликає певні сумніви те, хто стоїть за голосами під цією петицією», - зазначив єпископ Климент.

На його думку, подібні акції вигідні зовнішнім силам, зацікавленим у підігріванні громадянського конфлікту і дестабілізації в Україні.

«Величезна кількість людей, які щодня відвідують Києво-Печерську лавру, з болем сприймають новини про те, що хтось хоче забрати цю святиню у єдиної на даний момент канонічної Православної Церкви в країні. На УПЦ знову намагаються навісити наклеп, що вона нібито займає ворожу по відношенню до України позицію. Насправді навпаки: антиукраїнську діяльність ведуть ті, хто запускає такі петиції і тим самим створює грунт для міжрелігійного протистояння в країні», - підкреслив владика Климент.

Нагадаємо, 8 грудня на сайті Київської міської ради з'явилася петиція щодо переведення Києво-Печерської лаври з Московського Патріархату в Київський.

Яку ній наголошується, зважаючи на антиукраїнську позицію більшості священиків УПЦ (МП), кияни просять розглянути можливість проведення збору підписів громади міста Києва з метою переведення Успенської Києво-Печерської лаври з Московського в Київський Патріархат.

Електронна петиція за проведення збору підписів громади міста Київ щодо переведення Києво-Печерської лаври з Московського у Київський Патріархат набрала необхідну, згідно з рішенням Київської міської ради № 103/2006 від 8.10.2015 "Про затвердження Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій", кількість голосів та прийнята до розгляду відповідно з Положенням.

Так, вказана петиція отримала 10354 підписи, при мінімально необхідних 10000.

Текст петиції щодо переведення Києво-Печерської лаври з Московського у Київський патріархат (Автор: Кононенко Олексій Анатолійович).

З текстом петиції можна ознайомитись за посиланням: https://petition.kievcity.gov.ua/petition/?pid=1253