• Головна
  • Новини
  • Голосують ногами: Євстратій (Зоря) розповів, як Московський Патріархат втрачає контроль над українцями...

Голосують ногами: Євстратій (Зоря) розповів, як Московський Патріархат втрачає контроль над українцями

10.12.2015, 10:01
Голосують ногами: Євстратій (Зоря) розповів, як Московський Патріархат втрачає контроль над українцями - фото 1
У поточному році близько півсотні парафій Української Православної Церкви (Московського Патріархату) перейшли в Київський Патріархат. Про це в коментарі "Обозревателю" розповів голова Інформаційного управління Київської Патріархії, архиєпископ Євстратій (Зоря).

full.gif-5.gifУ поточному році близько півсотні парафій Української Православної Церкви (Московського Патріархату) перейшли в Київський Патріархат. Про це в коментарі "Обозревателю" розповів голова Інформаційного управління Київської Патріархії, архиєпископ Євстратій (Зоря).

Відповідаючи на запитання, скільки парафій УПЦ (МП) стали парафіями УПЦ КП, він сказав: "Ми не ведемо таку статистику, але мова йде приблизно про півсотню парафій як юридичних одиниць".

У той же час архиєпископ підкреслив: ця цифра відображає лише "вершину айсберга", оскільки більшість віруючих воліють "голосувати ногами".

"Переважна більшість віруючих голосує ногами. Це відбувається в містах і селищах, де є кілька храмів - люди просто перестають ходити в храми Московського Патріархату і ходять до храмів Київського Патріархату".

"Я знаю, принаймні, ряд людей, які свого часу ходили в Києво-Печерську лавру і тепер перестали це робити через те, що Церква Московського Патріархату зайняла ту позицію, яку вона зайняла", - розповів він.

При цьому офіційні переходи відбуваються тільки там, де у громади є тільки один храм. Тоді "виникає питання про його приналежність", - пояснив речник УПЦ КП.

"Обозреватель" також поцікавився, наскільки легко відбуваються такі переходи.

"Дуже складно. Тому що в кожному випадку Церква Московського Патріархату робить все, щоб залишити за собою майно. Їх не так хвилює ставлення людей до них. Головне - зберегти своє майно", - підкреслив архиєпископ.