Молебень за вояків АТО потрактували як зазіхання на храм

29.09.2015, 17:06
Молебень за вояків АТО потрактували як зазіхання на храм - фото 1
“Спроба захоплення православного храму” привиділася “Спілці православних журналістів” у Богослужінні вірних Київського Патріархату в селі Колосова Кременецького району на Тернопільщині 28 вересня 2015 року.

exklusiv.gif“Спроба захоплення православного храму” привиділася “Спілці православних журналістів” у Богослужінні вірних Київського Патріархату в селі Колосова Кременецького району на Тернопільщині 28 вересня 2015 року. Публікація з інформацією про нібито спробу захопити церкву св. Івана Богослова у конфліктному селі з'явилася на сайті вказаної спілки вже наступного дня.

с. Колосова“На запитання мешканців Колосової про мету «візиту» вони відповіли лайкою і запевнили, що через тиждень церкву відберуть”, – йдеться у тому повідомленні.

Автори згадують, що серед присутніх “була людина схожа на очільника Тернопільської єпархії так званої УПЦ КП Нестора (Писика)”. Як запевнив кореспондента РІСУ Володимира Мороза архиєпископ Нестор, він 28 вересня був у Тернополі.

Інформацію про те, що храм планували зайняти, заперечує кременецький благочинний УПЦ КП отець Анатолій Довгалюк. Вони відслужили молебень на подвір’ї храму.

“Якби ми хотіли зайти, то зайшли б. Їх було всього четверо чоловік, – говорить благочинний. – Ми служили звичайний Богородичний молебень за українських вояків, які в АТО: саме одні прибули на ротацію, а інші з батальйону “Тернопіль” відбули на Схід. Тож присутніми у той час біля храму були бійці”.

За словами о. А. Довгалюка, тільки з його парафії у сусідніх з Колосовою Шпиколосах в АТО служать восьмеро вояків. Ще один чоловік із Колосової також несе службу на Сході.

У секторі громадських зв'язків Управління МВС у Тернопільській області підтверджують, що правоохоронці увечері 28 вересня виїжджали до Колосової.

“Хлопці відправляли інших в АТО і хотіли відправити молитву. Час відправи не відповідав тому, який відведено для УПЦ КП. Також вони запросили “Правий сектор”, – розповіли у міліції. – Є повідомлення, що вони намагалися зайти до храму... Але служили надворі”.

Нагадаємо, що конфлікт у Колосовій триває вже приблизно чотири місяці. Громада УПЦ КП у цьому селі висловила свою згоду на почергові Богослужіння. Але проти виступає громада УПЦ (МП), яка утримує храм.

“Я прекрасно розумію, що ви нас захищати не будете... Справа в тому, що наш храм від самого початку належав Українській Православній Церкві. Ми маємо рішення сільської ради, районної ради, рішення Кременецького суду і право власності на цей храм, – говорить настоятель колосівської громади УПЦ (МП) отець Анатолій Сімора. – В нас Київський Патріархат хоче той храм відібрати силовим методом. Наша Церква, згідно зі статутом і канонічними правилами не має права з ними служити і допускати таких людей в храм. Якщо вони згідні, ми про це казали одразу, ми їм допоможемо збудувати новий храм. Ми не можемо їх пускати у храм. Це не наші люди – це розкольники. Це буквально 3-4 чоловіки з нашої громади, які ходили в наш храм. Всі інші – це люди з вулиці. Я вже 20 років у тому храмі служу і є такі, хто жодного разу в тому храмі не був, не сповідався і не причащався. Є такі, хто приходив тільки паску святити, а тепер претендують на наш храм. У статуті вказано, хто є членом релігійної громади. Нехай подають до суду, я цього не боюся... Нехай юридично докажуть, тоді буде інша мова. А так це ганьба на всю Україну... Ми хочемо в Європу... Держава повинна прийняти рішення, адже є закон! Я їм допоможу звести храм і буду першим вкладником! Будуйте! Як же ви можете забрати, якщо воно належить нам?”

Натомість вірні, які перейшли до Київського Патріархату, кажуть, що вони були саме в громаді УПЦ (МП), проте не могли більше в ній залишатися – хочуть бути в українській Церкві.

Як ми повідомляли, у випадку Колосової, зі статусом храму теж не все чітко, адже обладміністрація виявила, що храм громаді УПЦ (МП) передав виконком місцевої сільради, хоча храм перебував на балансі обладміністрації. Заступник директора департаменту з питань культури, релігій та національностей Тернопільської облдержадміністрації Ігор Кульчицький пояснив, що виконком перевищив свої повноваження й анонсував, що це рішення будуть скасовувати через суд.

На 1 жовтня 2015 року призначено засідання, повідомив о. А. Довгалюк.