• Головна
  • Новини
  • Віряни у храмі вимагали від священика покинути Московський Патріархат...

Віряни у храмі вимагали від священика покинути Московський Патріархат

22.09.2015, 10:38
Віряни у храмі вимагали від священика покинути Московський Патріархат - фото 1
У селі Грибовиця Іваничівського району на Волині парафіяни посварилися зі священиком просто в церкві після Богослужіння.

2_15.jpg-uuu.jpgУ селі Грибовиця Іваничівського району на Волині парафіяни посварилися зі священиком просто в церкві після Богослужіння.

Частина вірян тамтешньої Свято-Покровської церкви зареєструвала окрему церковну громаду й довгий час домагалася, аби священик Ігор Маргіта перейшов до Київського Патріархату. Втім, священнослужитель навідріз відмовлявся від такого кроку й зауважував, що він належить до Української Православної Церкви, не має стосунку до Московського Патріархату, а УПЦ КП взагалі не визнана у світі.

Священик заявив, що багато з “бунтівників” нечасто ходять до церкви, а окремих за 17 років не бачив у храмі ні разу.

Віряни кілька разів влаштовували збори, зібрали 400 підписів “за Київський Патріархат” (у селі всього близько 600 дорослих людей), бо вважають, що церкві країни-агресора в селі не місце. 21 вересня вони зібралися, аби вирішити питання остаточно; окремі “гарячі голови” обіцяли навіть випровадити батюшку із села й забрати будинок, якщо той не зважатиме на їхню думку.

Каталізатором конфлікту стала війна з Росією на сході держави; крім того, селяни скаржаться, що у священика “київські ціни” на церковні послуги: мовляв, за поховання він просить 600 гривень, а за вінчання інколи – і тисячу! Згадали й епізод із поминальною капличкою: на хлопців, які ремонтували будівлю, священик написав заяву до міліції.

Як інформує БУГ, Свято-Покровський храм – памятка архітектури початку XVIII століття, є державною власністю й має двох користувачів – це громада Грибовиці й церковна община Української Православної Церкви.