Катеринівка шукає миру: більшість пішла на компроміс

08.09.2015, 16:27
Катеринівка шукає миру: більшість пішла на компроміс - фото 1
На почергові Богослужіння з громадою УПЦ (МП) погодилася громада УПЦ КП у селі Катеринівка Кременецького району на Тернопільщині, де триває міжконфесійний конфлікт.

exklusiv.gifНа почергові Богослужіння з громадою УПЦ (МП) погодилася громада УПЦ КП у селі Катеринівка Кременецького району на Тернопільщині, де триває міжконфесійний конфлікт.

На знак доброї волі вірні УПЦ КП, яких у селі більшість і які раніше вийшли з громади УПЦ (МП), погодилися призупинити перехід уже існуючої громади до Київського Патріархату. Натомість зареєстрували нову і відповідне розпорядження № 548-од від 2 вересня вже підписав голова облдержадміністрації Степан Барна. Таким чином вірні Київського Патріархату, за їхніми ж словами, продемонстрували добру волю до примирення. Адже у випадку переведення діючої громади з УПЦ (МП) до УПЦ КП вірні, які не бажають змінювати конфесійну приналежність, залишилися б без жодного юридичного статусу.

Храм в с. Катеринівка

Розподіл сил у цьому селі такий, що громада УПЦ (МП) зібрала на свою підтримку і засвідчила у сільраді 92 прихильників, а громада УПЦ КП – 148, сказала кореспонденту РІСУ Володимиру Морозу місцевий сільський голова Вікторія Дрель.

Незважаючи на свою перевагу у кількості, громада УПЦ КП у цьому селі не вчинила жодної спроби силою забрати храм. Тож до осені Катеринівка увійшла з ситуацією, коли більшість служить надворі, а меншість утримує храм і не впускає туди опонентів.

“У Катеринівці ситуація така, що люди ведуть між собою переговори. Є бажання громади Київського Патріархату і певної частини громади УПЦ (МП) домовитися про почерговість, – говорить заступник директора департаменту у справах культури, релігій та національностей обладміністрації Ігор Кульчицький. – Громада УПЦ (МП)  з недовірою ставилася до людей, які представляють Київський Патріархат – нібито вони лукавлять і хочуть перереєструвати, ліквідувати цю громаду. Київський Патріархат, щоб бути чесним зі своїми односельчанами, зареєстрував нову громаду і надалі його представники будуть вести переговори з УПЦ (МП), щоб її прихильники не чинили перешкод у користуванні культовою спорудою”.

У Київському Патріархаті підтверджують свою згоду на почерговість, як також інформацію про добровільну реєстрацію саме нової громади.

“До такого кроку спонукало те, що у Катеринівці дуже мирна громада Київського Патріархату і люди хочуть вирішити все мирно, полюбовно, – коментує кременецький благочинний УПЦ КП отець Володимир Буграк. – Нова громада вже зареєстрована, видані документи, облдержадміністрація звернулася до райдержадміністрації, щоб у п'ятиденний термін визначити графік почергових Богослужінь. Але, як мені сказали, уже поширюють заклики недопустити до почерговості, хоча я сам їх не бачив. Їхні священики поки не погоджуються”.

За коментарем кореспондент РІСУ звернувся до секретаря Тернопільської єпархії УПЦ (МП) о. Степана Балана.

“Я думаю, що трішки скоро говорити про це. Питання ще вирішують. Можливо, наприкінці тижня”, – сказав він.

Аналогічно сказала активістка громади цієї конфесії на місці Ганна Самборська. Тож, як виглядає, в УПЦ (МП) ще роздумують щодо пропозиції. Але вже тепер слід наголосити, що їхня потенційна відмова може мати негативні наслідки для них самих.

Річ у тому, що храм св. Георгія Побідоносця, який поки не можуть поділити у Катеринівці, не належить місцевій громаді у жодному з її конфесійних виявів.

“Жодного рішення щодо культової споруди за роки незалежності не приймали, тобто вона є у державній власності і розпорядником того майна, згідно із Законом “Про свободу совісті...”, є облдержадміністрація, – пояснює І. Кульчицький. – У законі йдеться, що почерговість Богослужінь може відбуватися за взаємною згодою. А в разі відсутності такої згоди, порядок користування визначає власник. Ми ж сподіваємося на взаємну згоду”.

І тут громада УПЦ КП підстрахувалася: реєструючи нову громаду, вірні не відкликали поки подання до облдержадміністрації з приводу перереєстрації статуту вже діючої громади. Таким чином, якщо УПЦ (МП) відмовиться від діалогу, Київський Патріархат запустить перереєстрацію і вірні, які не бажають переходити та ще й змушують інших служити надворі, залишаться без власної юридично зареєстрованої громади. В УПЦ КП допускають цю можливість.