• Головна
  • Новини
  • Єпископи УПЦ КП офіційно заявили про припинення діалогу з УАПЦ...

Єпископи УПЦ КП офіційно заявили про припинення діалогу з УАПЦ

28.07.2015, 11:12
Єпископи УПЦ КП офіційно заявили про припинення діалогу з УАПЦ - фото 1
Єрархи Київського Патріархату, які 27 липня зібралися на Священному Синоді у Києві, на офіційному рівні заявили про припинення діалогу щодо об’єднаня з Українською Автокефальною Православною Церквою.

knopka.gifЄрархи Київського Патріархату, які 27 липня зібралися на Священному Синоді у Києві, на офіційному рівні заявили про припинення діалогу щодо об’єднаня з Українською Автокефальною Православною Церквою. Усю вину на зрив переговорів священнослужилелі УПЦ КП поклали на УАПЦ.

Про це йдеться у рішеннях Священного Синоду УПЦ КП (журнал №26).

Висловивши вдячність Вселенському Патріарху та православним єпископ з діаспори, які спостерігали за перебігом діалогу між обома Церквами, єпископи Київського Патріархату зауважили, діалог з УАПЦ зривається уже вп’яте за останні 20 років і «що насправді єпископат УАПЦ не бажає об’єднання і робить все можливе для того, щоби воно не відбулося».

Учасники Священного Синоду також зазначають, що Українська Православна Церква Київського Патріархату виникла шляхом об’єднання у червні 1992 р. на спільному Соборі УАПЦ під омофором Патріарха Мстислава та УПЦ під омофором Митрополита (нині Патріарха) Філарета.

«Тому вона є єдиною справжньою історичною та юридичною спадкоємицею обох цих Церков», - заявляють в УПЦ КП.

«Церква, яка нині носить назву «Українська Автокефальна Православна Церква», є новим утворенням, що виникло під впливом зовнішніх антиукраїнських сил у 1992-93 рр. шляхом самочинного відділення від УПЦ Київського Патріархату кількох єпископів та частини духовенства і мирян. Нинішній єпископат УАПЦ (окрім одного ієрарха) також складається з колишніх єпископів (три) та священиків (решта) УПЦ Київського Патріархату, які полишили Київський Патріархат.

Нинішня УАПЦ має менше 600 реально діючих парафій, зосереджених переважно в Галичині, та за даними соціологічних опитувань має підтримку менше 1,5% населення України.

Ці факти, а також послідовне зривання керівництвом УАПЦ всіх п’яти спроб подолання існуючого розділення, засвідчують безперспективність та безплідність будь-яких подальших спроб ведення діалогу з єпископатом УАПЦ. У зв’язку з цим визнати діалог про об’єднання з УАПЦ завершеним», - наголошують єрархи Київського Патріархату.