• Головна
  • Новини
  • Київський Патріархат попросить Вселенського Патріарха визнати їх автокефалію...

Київський Патріархат попросить Вселенського Патріарха визнати їх автокефалію

28.07.2015, 11:04
Київський Патріархат попросить Вселенського Патріарха визнати їх автокефалію - фото 1
Священний Синод УПЦ КП має намір звернутися до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням розпочати діалог про визнання автокефалії Київського Патріархату.

knopka.gifСвященний Синод УПЦ КП має намір звернутися до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням розпочати діалог про визнання автокефалії Київського Патріархату.

Про це йдеться в ухвалі Синоду, який відбувся 27 липня у Києві.

Наводячи чисельні історичні докази, єпископи УПЦ КП, зазначають, що Москва свого часу незаконно захопила владу над Київською Митрополією Константинопольського Патріархату і тому РПЦ не має жодних прав на канонічну владу в Україні.

«Низка Соборів Української Церкви неодноразово засвідчила, що акти 1685-1686 рр. про підпорядкування Московському Патріархату Київської Митрополії є незаконними, протиправними, пов’язаними з симонією, а тому від самого початку недійсними і такими, що не можуть бути прийняті як законні навіть через довгий час їхнього застосування під тиском мирської влади та зовнішніх обставин», - констатують єрархи.

Священний Синод УПЦ КП відтак вважає, найкращим способом буття для Української Церкви, для вірян та для покращення пастирського служіння є автокефалія і просить, аби Костантинополь розпочав діалог про визнання УПЦ КП.

«Бажаючи досягнути цього Священний Синод визначає звернутися до Його Всесвятості Варфоломія, архиєпископа Константинополя – Нового Риму і Вселенського Патріарха та до Священного Синоду Константинопольської Матері-Церкви з проханням розпочати офіційно засвідчений діалог з нашою Церквою про визнання її автокефалії», - йдеться в ухвалі Синоду.

Єрархи Київського Патріархату також проситимуть православних українців із діаспори, які перебувають під омофором Вселенського Патріарха, сприяти їм у встановленні такого діалогу та визнання автокефалії.

Окремим пунктом Синод УПЦ КП доручив Патріарху Філарету звернутися з відповідними листами до Вселенського Патріарха та до Священного Синоду Константинопольської Матері-Церкви, а також до Українських Православних Церков у Діаспорі, які перебувають під омофором Вселенського Патріарха.