В УАПЦ назвали винних у зриві процесу об'єднання

14.07.2015, 17:37
В УАПЦ назвали винних у зриві процесу об'єднання - фото 1

У зриві переговорного процесу та об’єднання двох Церков Українська Автокефальна Православна Церква звинуватила Київський Патріархат. Як вважають в УАПЦ, керівництво УПЦ КП не погодилося з жодною пропозицією, висунутою архиєрейським Собором та Патріаршою радою УАПЦ, і тим самим завела у безвихідь діалог.

УАПЦ.jpgУ зриві переговорного процесу та об’єднання двох Церков Українська Автокефальна Православна Церква звинуватила Київський Патріархат. Як вважають в УАПЦ, керівництво УПЦ КП не погодилося з жодною пропозицією, висунутою архиєрейським Собором та Патріаршою радою УАПЦ, і тим самим завела у безвихідь діалог.

Про це йдеться у заяві прес-служби УАПЦ від 14 липня.

«Не досягнувши поставленої мети поглинання УАПЦ, Київський Патріархат припинив переговорний процес, як це було і в 2011 році, звинувативши в зриві об'єднання нашу Церкву. Але ж такими методами Церкви не об'єднуються», - зазначають автори документу.

Розмірковуючи над невдалим перебігом перемовин, представники УАПЦ, вкотре зазначають, що збереження у назві спільної Церков слова «автокефальна», на яке не погоджуються в УПЦ КП, є надзвичайно важливою справою, бо рух за незалежність Церкви, за їхніми твердженнями, почався «сто років тому з УАПЦ, а не з Київського Патріархату».

Так само прихильники слова «автокефалія» у назві непохитно стоять на умовах рівної кількості представників від обох Церков на спільному Соборі.

«І все ж, незважаючи на таку непоступливу позицію УПЦ Київського Патріархату, що вносить деструкцію в діалог, архиєрейський Собор доручив Комісії з діалогу між Церквами по об'єднанню продовжувати переговори з метою узгодження пропозицій, адже Комісії для того й створені, аби їх обговорювати та узгоджувати остаточні варіанти», - йдеться у заяві.

Щоправда, тепер Комісії УАПЦ доручили проводити об’єднавчі перемовини у розширеному форматі – УАПЦ, УПЦ КП і УПЦ (МП) – лише об’єднання усіх гілок українського православ’я покладе край розділенню, запевняють автори.

У своїй заяві вони також не погоджуються з твердженнями, що УАПЦ, відмовившись від об’єднання з УПЦ КП, фактично відкинула поради Вселенського Патріарха: їх всесвятість Варфолмій, мовляв, сам вирішить з ким мати справу, а з ким ні.

Згадали у своєму документі представники УАПЦ й дані соціологічного дослідження, яке теж тиражує Київський Патріархат і за яким підтримка їхньої Церкви в українському суспільстві є вкрай низькою. Це опитування в УАПЦ  назвали замовним і таким, що викликає сумніви. Загалом, як вважають в УАПЦ, їхня Церква нині перебуває у стані розквіту і «отримала друге дихання».

«В УАПЦ не вважають, що Церква перебуває в стані занепаду. Навпаки, утворюються нові єпархії, по всіх єпархіях неухильно збільшується кількість парафій. Очевидно, це стривожило Київський Патріархат, який хоче одноосібно панувати в українському православ'ї.

УАПЦ зараз отримала нове дихання й провокативні заклики очільників Київського Патріархату до автокефального священства відступатися від рідної Церкви та переходити в КП не спрацюють. Як показали збори, що пройшли в усіх єпархіях та благочиннях, архієреї, священики й віруючі Української Автокефальної Православної Церкви як ніколи згуртовані і єдині в прагненні розбудовувати й розвивати свою Церкву. Ніякі процеси, що відбуваються в Україні, не повинні зупиняти розвиток структур православних Церков, бо це буде лише на шкоду українському православ'ю.

В той же час, УАПЦ не зупиняє процесу об'єднання українського православ'я в єдину Помісну Православну Церкву в Україні й докладе для цього всіх зусиль, що від неї залежатимуть. Але УПЦ Київського Патріархату слід відмовитися від політики диктату й агресії, а вести діалог цивілізованими методами», - застерігають представники УАПЦ.