• Головна
  • Новини
  • В УПЦ (МП) прокоментували рішення УАПЦ про відхилення умов щодо об'єднання з УПЦ КП...

В УПЦ (МП) прокоментували рішення УАПЦ про відхилення умов щодо об'єднання з УПЦ КП

13.07.2015, 10:10
В УПЦ (МП) прокоментували рішення УАПЦ про відхилення умов щодо об'єднання з УПЦ КП - фото 1
Думка голови Інформаційного відділу УПЦ єпископа Ірпінського Климента про зрив процесу об'єднання УПЦ КП з УАПЦ.

Климент.jpgУкраїнську Автокефальну Православну Церкву завжди цікавило не об'єднання з Українською Православною Церквою Київського Патріархату як таке, а набуття канонічного статусу. Проте Константинопольський Патріархат не обіцяв, що новий церковний союз буде визнаний світовим православ'ям.

Так прокоментував рішення УАПЦ про відхилення умов по об'єднанню з УПЦ КП голова Інформаційного відділу УПЦ (МП) єпископ Ірпінський Климент, повідомляє Центр інформації УПЦ (МП).

«Двадцять три роки УАПЦ і УПЦ КП ніхто не заважав об'єднуватися, і якщо вони не зробили цього за попередні два десятиліття, то було б дивним очікувати, що це станеться зараз. Причина того, що їм в черговий раз не вдалося домовитися, наскільки відомо з офіційних джерел, полягає в ультиматумах Київського Патріархату та побоюванні Патріарха Філарета втратити своє предстоятельство в результаті відкритих виборів лідера нового церковного об'єднання. УАПЦ завжди цікавило набуття канонічного статусу. Оскільки Константинопольський Патріархат не обіцяв, що новий церковний союз буде визнаний світовим православ'ям, в статусі УАПЦ і УПЦ КП при об'єднанні нічого б не змінилося», - зазначає єпископ Климент.

За його словами, Київський Патріархат, замість того, щоб шукати компроміс, намагався примусити Автокефальну Церкву до об'єднання.

«Крім того, як заявляли в УАПЦ, на неї неодноразово чинили тиск державні структури, щоб об'єднання цих двох церковних організацій відбулося. Але, як відомо, чим сильніше тиск ззовні, тим сильніше опір», - підкреслює церковний спікер.

 «УПЦ, зрозуміло, не має ніякого відношення до переговорів між УПЦ КП і УАПЦ. Українська Православна Церква - як в особі покійного Митрополита Володимира, так і нинішнього Предстоятеля Митрополита Онуфрія - не раз заявляла, що відкрита до діалогу між усіма гілками православних в Україні на основі канонів і церковних правил, що існують у світовому православ'ї», - говорить голова Інформаційного відділу УПЦ (МП), інформує УНІАН-релігії.