• Головна
  • Новини
  • Громади Тернопільщини відмовляються від Московського Патріархату...

Громади Тернопільщини відмовляються від Московського Патріархату

18.06.2015, 10:20
Близько 10-ти церков Тернопільщини перебувають на стадії переходу від Московського Патріархату до Київського. Про це повідомляє телеканал ІНТБ.

Близько 10-ти церков Тернопільщини перебувають на стадії переходу від Московського Патріархату до Київського. Про це повідомляє телеканал ІНТБ.

Цей процес відбувається повільно та важко, зізнається духовенство.

Будь-який конфлікт, кажуть священнослужителі, можна погасити під час перемовин. Поговорити і дійти до компромісу намагаються громади Тернопільщини, які належать до Московського, але хочуть перейти до Київського Патріархату.

У селі Колосовій Кременецького району домовитися не вдається.

«Розмови не получилося. Стільки ми просили, молили, давайте знайдемо спільну мову, буде богослужіння почергове. Ні! Ви тут – ніхто, і навіть не претендуйте, нічого не робіть. Ви до тої церкви ніякого відношення не маєте», — твердить Терентій ЧЕРВІНСЬКИЙ, представник громади с. Колосова Кременецького р-ну.

Пан Терентій збирав підписи односельчан за перехід громади до Київського Патріархату. З 216-ти людей 101 проголосувала за, 50 – проти, а 34 утрималися. Каже, його однодумців було б більше, якби не погрози та залякування.

«Ті самі піп один і інший, ну рускій піп я скажу вже більш конкретно, ходили хата в хату, погрожували. От пішли… сусідка моя, жінка вагітна. Каже, ти шо таке собі позволяєш? Я тобі дитини не охрещу. Хто тобі дитину охрестить? Вона погодилася, підписалася мені булла б, вмоєму зошиті, вже підписалася їм», — розповідає Червінський.

Якою мовою слухати богослужіння, має вирішувати громада, каже пан Володимир із села Башуки. Люди хочуть чути від священика слова підтримки та прагнуть довіряти йому.

«Коли в нас іде війна він, священик, йому 74 роки, коли до нього звертались, щоб спом’янув Героїв Майдану чи тих воїнів АТО, він каже: треба слухати, ми споминаємо невинноубієнних. А кого він споминає – чи цього агресора чи кого, то там не поймеш. І навіть не заікнувся. А люди вже вийшли з терпіння», — повідомляє Володимир НАЗАРЧУК, представник громади с. Башуки Кременецького р-ну.

Кількість громад, які з Московського патріархату переходять до Київського на Тернопільщині збільшується, розповідає протоєрей Мирон Гах, секретар Тернопільського єпархіального Управління УПЦ КП. Він переконаний, процес зупинити не можна, бо його почали самі віряни.

«В загальному, якщо брати на загал, процес пішов. Процес пішов становлення і об’єднання нашого Українського православ’я. Він болючий, він важкий, він не простий. Але в болях народжується все: і діти і все інше», — каже священик УПЦ КП.