• Головна
  • Новини
  • Андрій Юраш: Об’єднання УПЦ КП та Автокефальної Церкви дасть дивіденди суспільству і державі...

Андрій Юраш: Об’єднання УПЦ КП та Автокефальної Церкви дасть дивіденди суспільству і державі

12.06.2015, 14:28
Об’єднання Української Православної Церкви Київського Патріархату та Української Автокефальної Православної Церкви принесе дивіденди і суспільству, і державі.

Об’єднання Української Православної Церкви Київського Патріархату та Української Автокефальної Православної Церкви принесе дивіденди і суспільству, і державі.

Про це у коментарі IA ZIK зазначив релігієзнавець, директор Департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури Андрій Юраш.

Він зауважив, що про потребу об’єднання цих церков говорять від часу розділення. Ніхто не ставить під сумнів цей процес – ні Московський Патріархат, ні Київський, ні Автокефальна Церква.

«Останнім часом, зважаючи на події у державі, дуже зріс авторитет УПЦ Київського Патріархату. Є своєрідне суспільне «замовлення» і навіть суспільний тиск. Держава також розуміє вагу і значення об’єднання, відтак готова сприяти цьому процесу, переводячи проблему об’єднання у ранг питання національного значення», – зазначає експерт.

На його думку, ще одним важливим моментом у процесі об’єднання є ангажування українських православних юрисдикцій за кордоном, які перебувають у канонічній єдності зі Вселенським Константинопольським Патріархатом.

«Але я би не перебільшував історичні наслідки. Навіть в середовищі Автокефальної Церкви є багато тих, хто не сприймає такої схеми єднання, коли однозначним лідером цього процесу є Київський Патріархат.

Автокефальна Церква не може не розуміти суспільного значення цього питання: і те, що толерувати зараз розділення – не вигідний стан для держави, і те, що Константинополь висловлюється за це об’єднання. Це ті фактори, які можуть сприяти об’єднанню. Це нормальний процес, який принесе дивіденди і суспільству, і державі», – підсумував Андрій Юраш.

Нагадаємо, 8 червня на засіданні спільної комісії з об’єднання Української Автокефальної Православної Церкви та Української Православної Церкви Київського Патріархату було досягнуто домовленості про об’єднання двох Церков і проведення спільного Собору.

Часом проведення цього собору пропонується день церковного новоліття – 14 вересня. А місцем – історичний центр українського православ’я - свята Софія Київська.