В УПЦ КП пояснили як може відбутися об’єднання Церков

09.06.2015, 19:52
В УПЦ КП пояснили як може відбутися об’єднання Церков - фото 1

Сьогодні представники УПЦ Київського Патріархату провели прес-конференцію за підсумками вчорашнього спільного засідання Комісій для ведення діалогу про об'єднання УПЦ КП та УАПЦ. Архиєпископ УПЦ КП Євстратій (Зоря) та протоєрей Олександр Трофимлюк прокоментували підсумкове рішення комісії, пояснили за яких умов і яким чином можливе об'єднання Церков

Сьогодні представники УПЦ Київського Патріархату провели прес-конференцію за підсумками вчорашнього спільного засідання Комісій для ведення діалогу про об'єднання УПЦ КП та УАПЦ. Архиєпископ УПЦ КП Євстратій (Зоря) та протоєрей Олександр Трофимлюк прокоментували підсумкове рішення Комісій, пояснили за яких умов і яким чином можливе об'єднання Церков, — повідомляє кореспондент РІСУ Ірина Риндич.

Об'єднання УПЦ КП і УАПЦУ вступному слові владика Євстратій зауважив, що згідно з канонічними нормами, прийняття рішення про об'єднання Церков можливе на спільному Об'єднавчому Соборі. Стосовно дати його проведення, то спільним компромісним рішенням встановлено 14 вересня 2015 року.

«Але ця дата не є остаточною, як і всі рішення, прийняті вчора, є тільки нашими пропозиціями. У самому документі зазначено, що у визначений термін, до 30 червня наша Церква в особі Патріарха і Священного Синоду та УАПЦ в особі Митрополита і Архиєрейського Собору мають прийняти рішення про скликання об'єднавчого Собору, згідно з церковними статутами», — підкреслив архиєпископ УПЦ КП.

За словами владики, кількість представників від Церков на Соборі визначено у п.5 вчора прийнятого рішення, де зазначено, що склад делегатів Об'єднавчого Собору визначається на рівноправних засадах: всі єпископи УАПЦ та УПЦ КП, а також по одному делегату на кожні 15 зареєстрованих релігійних організацій, згідно з офіційними даними про реєстрацію від Міністерства культури України станом на 1 січня 2015 року.

«Умови, які подаються для об'єднання, будуть винесені на розгляд Собору, і тільки Собор прийме їх. Серед цих умов буде стояти питання про Предстоятеля об'єднаної Церкви. Наша пропозиція, аби Собор визнав Предстоятелем єдиної Церкви Патріарха Київського і Всієї Русі Філарета. УАПЦ пропонує проводити вибори Глави, не заперечуючи участь Патріарха Філарета у цьому голосуванні», — додав він.

Архиєпископ Євстратій у своєму виступі підкреслив, що немає великого оптимізму стосовно об'єднання, адже за останні роки було декілька спроб, які не увінчалися успіхом. Але сьогодні в суспільстві є великий запит і потреба єдності Українського православ'я. «Тому ми сподіваємось, що спільними зусиллями цілого суспільства ми успішно досягнемо нашої спільної мети», — сказав він.

Об'єднання УПЦ КП і УАПЦВладика зауважив, що вперше в історії переговорів між УАПЦ і УПЦ КП у них в якості спостерігачів взяли участь єрархи Вселенського Патріархату. Вони не втручались у хід і зміст переговорів, але нагадували учасникам про необхідність плідного завершення цих переговорів.

Як стало відомо, дискутивним також є питання стосовно назви церкви. УПЦ КП пропонує назву — Українська Православна Церква Київського Патріархату, з другою офіційною назвою УАПЦ: УАПЦ — Українська Автокефальна Православна Церква Київського Патріархату.

Також наприкінці прес-конференції представники УПЦ КП звернули увагу на ті небезпеки, які стоять на шляху до об'єднання двох Церков. Зокрема, факт виступу представників УПЦ (МП) на Помісному Соборі УАПЦ та їхні заклики до діалогу, аби перешкодити об'єднанню УПЦ КП і УАПЦ.