УАПЦ готова стати митрополією Константинополя

07.06.2015, 11:07
УАПЦ готова відмовитись від своєї автокефалії і перейти у склад Константипольської Патріархії на правах митрополії.

УАПЦ готова відмовитись від своєї автокефалії і перейти у склад Константипольської Патріархії на правах митрополії.

Звернення з таким проханням до Патріарха Варфоломія прийняли делегати 5-го Помісного Собору 6 червня у Києві. Автори документу вважають, що у складі Константинополя УАПЦ не втратить свою «величну і страдницьку» історію.

«Помісний Собор перед лицем Церкви-Матері Константинопольської, від імені всієї повноти нашої Церкви, звертається до Вас із проханням - відкинувши всяку упередженість, відновити історичну справедливість, прийнявши нашу Українську Автокефальну Православну Церкву до Вселенської патріархії як митрополію на правах самоврядного устрою, який вона мала до її приєднання в 1686 році до Московської Церкви. Це дасть змогу мільйонам православних українців увійти в молитовне та євхаристійне спілкування із світовим православ'ям, адже відсутність єднання згубно позначається на їх духовному стані», - йдеться у зверненні.

Делегати 5-го Помісного Собору УАПЦ зазначають, що відновлення Київської митрополії стане початковою моделлю влаштування канонічного життя в Україні. Вони навіть підготували низку пунктів, за допомогою яких УАПЦ та Константинополь зможут втілити цю "благослоенну" мрію у життя.

Серед них - залучення провідних богословів Веселенського Патріархату до обговорення проблеми розділення в українському православ'ї, проведення круглих столів та відкриття у Києві чи у Львові представництва (подвір'я) Вселенського Патріархату, яке стане організаційним центром міжцерковної діяльності в питаннях долучення невизнаних православних спільнот України до повноцінного життя у Вселенській Православній Церкві.

"В той же час, вирішуючи питання УАПЦ, ми не відмовляємося від величної та страдницької історії і традицій нашої Церкви. Незмінною залишається й стратегічна мета нашої Церкви - розбудова єдиної канонічної Української Помісної Церкви», - пишуть учасники Собору УАПЦ.