УПЦ (МП) знову запропонувала УАПЦ діалог

04.06.2015, 18:20
Сьогодні на Помісному Соборі УАПЦ представник УПЦ (МП) єпископ Варсонофій від імені Митрополита Онуфрія передав пропозицію про відновлення діалогу між двома Церквами.

Сьогодні на Помісному Соборі УАПЦ представник УПЦ (МП) єпископ Варсонофій від імені Митрополита Онуфрія передав пропозицію про відновлення діалогу між двома Церквами.

Як повідомляє офіційний сайт УПЦ (МП), з благословення Митрополита Київського і всієї України Онуфрія та на запрошення керівництва УАПЦ, делегація УПЦ у складі вікарія Київської митрополії єпископа Бородянського Варсонофія і заступника голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків протоєрея Миколая Данилевича була присутня на Помісному Соборі УАПЦ в якості спостерігачів.

У вітальному слові владика Варсонофій сказав: «В даний час саме на нас лежить відповідальність за долю Церкви Христової в Україні. Ми всі бажаємо єдності, але кожен з нас має власне бачення способу її досягнення». Він запевнив, що спочилий митрополит Мефодій «був переконаним прихильником відновлення єдності між православними християнами в Україні саме на основі канонічного права Православної Церкви. Вважаємо, що сьогодні слід дослухатись до його прижиттєвого бажання».

Тому, за дорученням Предстоятеля УПЦ він передав Помісному Собору УАПЦ пропозицію щодо відновлення діалогу між двома Церквами. «Ми пропонуємо продовжити йти назустріч один одному, не звертаючи уваги на намагання нас розсварити, на інформаційну пропаганду, що має за мету зробити ворогами дітей одних батьків, і пам’ятати, що ми діти Одного Бога і однієї Батьківщини – України», — сказав єпископ Варсонофій.

Владика також висловив впевненість, що єдність може прийти лише тоді, коли питання, які розділяють, обговорюватимуться в церковному, а не в політичному дусі. Архиєрей УПЦ констатував, що зі сторони УАПЦ немає такого агресивного ставлення до УПЦ, як це спостерігається зі сторони інших. Тому, «вважаємо, що церковний дух, братське і незлобиве відношення один до одного можуть бути тим євангельським каменем, на якому могла б постати тверда і непорушна будівля єдиної Церкви Христової в Україні», – сказав єпископ Варсонофій.

Нагадаємо, що пропозиції про діалог від УПЦ (МП) надходили УАПЦ кілька раз за останні двадцять років. І майже завжди вони звучали тоді, коли починався або тривав діалог між УАПЦ і УПЦ КП.