• Головна
  • Новини
  • Синод УПЦ КП до УАПЦ: об’єднану Церкву повинен очолити Патріарх Філарет...

Синод УПЦ КП до УАПЦ: об’єднану Церкву повинен очолити Патріарх Філарет

13.05.2015, 09:59
Синод  УПЦ КП до УАПЦ: об’єднану Церкву повинен очолити Патріарх Філарет - фото 1
В УПЦ КП погоджуються на збереження історичного найменування «Українська Автокефальна Православна Церква».

Синод УПЦ КП 12 травня заслухав Заяву Архиєрейського собору УАПЦ щодо об’єднання УАПЦ з УПЦ КП в єдину Церкву. У Заяві, як РІСУ вже повідомляла, УАПЦ офіційно заявила про бажання розпочати реальний об’єднавчий процес з УПЦ КП  та подала пропозицію зберегти історичне найменування «Українська Автокефальна Православна Церква», а також єпархії та деканати УАПЦ.

Синод УПЦ КП, розглянувши усі пропозиції УАПЦ щодо об’єднання, ухвалив:

1. Київський Патріархат засвідчує своє бажання відновити діалог з УАПЦ про об’єднання та схвально сприймає відповідне бажання з боку УАПЦ.

2. Для ведення діалогу в УПЦ КП створено Комісію у складі:

- митрополит Львівський і Сокальський Димитрій – голова;

- архиєпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій;

- протоєрей Михайло Марусяк, член Вищої Церковної Ради (Івано-Франківська єпархія);

- протоєрей Олексій Головацький (Тернопільська єпархія);

- протоєрей Олександр Трофимлюк, член Вищої Церковної Ради (Київська єпархія).

3. В УПЦ КП наголосили, що діалог та об’єднання повинні відбуватися з додержанням церковних канонів, зокрема 34 Апостольського правила.

4. Незмінною і принциповою умовою для Київського Патріархату є визнання з боку УАПЦ Предстоятелем об’єднаної Церкви Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета – так само, як Об’єднавчий Собор 1992 р. визнав главою об’єднаної Церкви блаженної пам’яті Патріарха Мстислава.

Першоєрарх, який на час об’єднання очолюватиме УАПЦ, за згодою включається до числа постійних членів Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату.

5. Схвально прийняти попередні пропозиції для об’єднавчого діалогу, висловлені Архієрейським собором УАПЦ 23 квітня 2015 р., про збереження історичного найменування «Українська Автокефальна Православна Церква» і збереження єпархій та деканатів УАПЦ.

6. Єпархіальні архієреї УАПЦ, у підпорядкуванні яких є менше 30 релігійних громад та менше 25 священнослужителів, увійшли до складу найближчих єпархій УАПЦ (або до єпархій УПЦ КП на території тієї самої області) в якості окремих вікаріатів. Більші єпархії УАПЦ (що мають 30 і більше релігійних громад та 25 і більше священнослужителів) входять до складу Київського Патріархату як єпархії на чолі зі своїми архієреями, без зміни внутрішньої структури єпархії.

Структура деканатів (благочинь) зберігається. Декани (благочинні), так само як і настоятелі парафій, зберігають свої посади.

7. Закликати всеукраїнську православну паству молитися про успішне церковне об’єднання, просити архиєреїв, духовенство і мирян УАПЦ активно сприяти невідкладному досягненню єдності.

Засідання Синоду УПЦ КП