• Головна
  • Новини
  • Херсонщина: через непатріотичну позицію священика УПЦ (МП) громада перейшла до Київського Патріархату...

Херсонщина: через непатріотичну позицію священика УПЦ (МП) громада перейшла до Київського Патріархату

20.04.2015, 11:41
Херсонщина: через непатріотичну позицію священика УПЦ (МП) громада перейшла до Київського Патріархату - фото 1
Хвиля переходів з УПЦ (МП) до Київського Патріархату докотилося до Херсонщини. На початку квітня до УПЦ КП вирішили приєднатися мешканці села Преображенки Чаплинського району: з цього села у зону АТО пішло служити десять його мешканців.

221.gif-8.gifХвиля переходів з УПЦ (МП) до Київського Патріархату докотилося до Херсонщини. На початку квітня до УПЦ КП вирішили приєднатися мешканці села Преображенки Чаплинського району: з цього села у зону АТО пішло служити десять його мешканців.

Перше Богослужіння у преображенському храмі святих Іоакима і Анни у новому статусі відбулася 5 квітня. Однак попередній настоятель із УПЦ (МП) їх не підтримав громаду і покинув село. Проти перепідпорядкування місцевої парафії виступили й у Херсонській єпархії УПЦ (МП), назвавши цей процес «розпаленням міжконфесійного конфлікту». Архиєпископ Херсонський і Таврійський Іоанн навіть звернувся до голови Херсонської обласної державної адміністрації Путілова А.С. «з проханням відстояти законні права православних віруючих с. Преображенка».

За інформацією офіційного сайту УПЦ (МП), відійти від «канонічного православ’я» і приєднатися до «розкольників» мешканців села Преображенки нібито змусив місцевий підприємець Мартиновець Микола Микитович.

«Жителі села Преображенка Чаплинського району стверджують, що багато в чому вони залежать від Мартиновця М.М., оскільки, він володіє їхніми земельними паями, і тому змушені були підтримувати його ініціативи. Однак, не дивлячись навіть на тиск з боку згаданого підприємця, в селі залишилися вірні УПЦ (МП), які мають намір твердо триматися канонічної Церкви», - пише офіційний сайт.

Підприємець натомість перепідпорядкування парафії пояснює непатріотичною позицією колишнього настоятеля храму УПЦ (МП).

«Раніше в уставних документах нашої церкви було записано, що вона належить просто до УПЦ, без визначення патріархату. Але тут правив священик із МП. Останнім часом парафіяни відчули негативне ставлення від настоятеля. Зокрема й позицію щодо подій в Україні, російської агресії. До мене звернулися селяни з проханням підтримати їх у питанні приналежності церкви до Київського Патріархату й організувати це документально, — прокоментував «Дню» депутат Чаплинської районної ради Микола Мартиновець.

«Ми провели збори, проголосували, подали документи у відповідний відділ ОДА. А Київський Патріархат у Херсоні відгукнувся на нашу пропозицію і прислав нам нового священика. Церква у Преображенці стала першою в нашому районі під юрисдикцією УПЦ КП».

Зі слів пана Миколи, це важливе і показове рішення для інших громад в області. Приклад, як люди самі можуть ініціювати зміни такого характеру.

«У нас є своя Українська Церква і свої розумні священики, — додає Микола Микитович. — Зараз нам важливо об’єднуватися духовно. В зоні АТО служать більш ніж десять людей із Преображенки. Вони пішли захищати Україну, односельчан, свої родини. А ми тут не повинні допустити розбрату в настроях людей, а навпаки згуртувати їх. І Церква відіграє в цьому об’єднанні велику роль. Знаю це ще з 1989 року, коли ініціював відкриття православної церкви. Тоді відчув сильний тиск із райкому КПУ, навіть хотіли вигнати з посади голову колгоспу, ходили по людях, агітували проти мене. Та, бачте, витримали, пережили, люди не піддалися на це. От і тепер справимося».

Нагадаємо, на Херсонщині це не перший такий випадок. Улітку минулого року парафія святої великомучениці Варвари УПЦ (МП) на чолі з настоятелем протоєреєм Сергієм Дмитрієвим перейшла до Української Православної Церкви Київського Патріархату.