• Головна
  • Новини
  • Архиєреї УАПЦ залишаються вірними своїй 20-річній традиції: всі проти всіх, - речник УПЦ КП...

Архиєреї УАПЦ залишаються вірними своїй 20-річній традиції: всі проти всіх, - речник УПЦ КП

02.03.2015, 11:34
Архиєреї УАПЦ залишаються вірними своїй 20-річній традиції: всі проти всіх, - речник УПЦ КП - фото 1
Єпископи УАПЦ спершу повинні відновити єдність між собою і тоді розпочинати діалог з Київським Патріархатом.

full.gif-5.gifЄпископи УАПЦ спершу повинні відновити єдність між собою і тоді розпочинати діалог з Київським Патріархатом.

Таку думку висловив архиєпископ УПЦ КП Євстаратій (Зоря), аналізуючи результати роботи Надзвичайного Архиєрейського Собору УАПЦ, на якому його учасники обрали нового місцеблюстителя предстоятельської кафедри.

«Судячи з усього, архиєреї УАПЦ залишаються вірними своїй 20-річній традиції: двоє проти трьох і троє проти двох», - написав він на своїй Фейсбук-сторінці.

«1. Спочатку було таємне голосування за Місцеблюстителя, голосами 6 на 3 був обраний митрополит Андрій Абрамчук, але він відмовився (дивно, як можна вносити на голосування кандидатуру особи, яка відмовляється – а владика Андрій відмовився, як кажуть, ще до голосування).

2. Тоді відкритим голосуванням проголосували за обрання митрополита Макарія Малетича.

3. Архиєпископ Володимир Шлапак висловив протест, бо у соборі брав участь єпископ Кирил Михайлюк, який був "прийнятий в УАПЦ" з порушенням Статуту – рішення не ухвалювалося на Архиєрейському соборі.

Обізнані кажуть, що причина протесту не лише в цьому, а і в тому, що архиєпископ Володимир Шлапак бачив себе наступним Главою УАПЦ (не знаю так це чи ні, але кілька не пов'язаних між собою людей, обізнаних у справах УАПЦ, таке стверджують).

4. Митрополит Роман Балащук на похоронах і на соборі не був – він виключений з УАПЦ?», - запитує єрарх.

«Так що окрім діалогу про єдність з Київським Патріархатом дуже нагальним є діалог про єдність УАПЦ», - зазначив архиєпископ Євстаратій (Зоря).

Єрарх Київського Патріархату також зазначив, що з усього єпископату УАПЦ реальні єпархії є лише у підпорядкуванні митрополитів Макарія та Андрія і частково єпископа Мстислава (Тернопільська, але за останні роки вона значною мірою перейшла в УПЦ КП).

«Решта архиєреїв очолюють від однієї (єпископ Володимир Черпак) до кількох парафій», - підкреслив архиєпископ Євстратій.